Kolik podob má folklór? Mezinárodní soutěž Grand Prix Svetozára Stračiny ocenila především autentičnost

10. duben 2019

Na devátém ročníku soutěže Grand Prix Svetozára Stračiny v Bratislavě uspěl mongolský zpěvák bez formálního hudebního vzdělání a ceny si odnesl i Český rozhlas.

Laureátem hlavní ceny se stal zpěvák a herec Viktor Žalsanov, interpret burjatského stylu hrdelního zpěvu, který se v epické písni o Bátorovi Namžilovi a jeho bájném hřebci také doprovodil na tradiční strunný nástroj huun-huur.

Mezinárodní porota soutěže udělila pět vedlejších cen, kterými vyzdvihla mimořádné kvality soutěžních nahrávek. Jako nejlepší živou nahrávku ocenila zvukový snímek Letěl, letěl roj v podání brněnského VUS Ondráš a zpěváka Petra Mičky (hudebního dramaturga brněnského studia Českého rozhlasu).

Viktor Žalsanov

Další diplom a vyřezávanou trofej si za dokonalou technickou kvalitu odnesla nahrávka Českého rozhlasu s názvem Jánske. V tomto případě šlo o stylizovanou stereofonní kompozici na svatojánské motivy ze středního Slovenska.

Její autor, producent a hudební režisér Jan Rokyta přitom společně s mistrem zvuku Alešem Huberem vytvořil technikou vrstvení zvukových stop působivou kompozici, ve které jsou slyšet hlasy zpěvaček Denisy Kopačkové a Kláry Blažkové, ale také autentické terénní zvuky ohně a větru. Jan Rokyta, dlouholetý redaktor ostravského studia Českého rozhlasu, se jako producent a hudební režisér podílel i na oceněné živé nahrávce.

Český rozhlas přihlásil do soutěže celkem čtyři zvukové snímky. I zbývající dvě nahrávky se těšily vysokému hodnocení poroty. Úprava lidové písně Ej, krížu, krížu v podání Brněnského orchestru lidových nástrojů se v konečném pořadí umístila na 5. až 6. místě, sólová nahrávka Mariana Friedla s písní Čerp, čerp, duša moja figurovala na hranici první desítky.

Ceny za zajímavý přístup k aranži, za nejlepší tradiční a vokální nahrávky si odnesly rozhlasové stanice z Polska, Slovenska a Bulharska.

Poslechněte si kompletní záznam ArtCafé, ve kterém zazněly vybrané soutěžní nahrávky z letošního ročníku Grand Prix Svetozára Stračiny. V hudebním bloku okomentoval soutěžní nahrávky hudební dramaturg Zdeněk Přidal, který zároveň letos zasedl v porotě.

Spustit audio

Související