Koncert bez hranic: Legendy afrického zpěvu Oumou Sangaré a Angélique Kidjo

24. květen 2020

Oumou Sangaré pochází z Mali a loni v dubnu vystoupila v dějišti jazzového festivalu ve švýcarském městě Cully. Angélique Kidjo původem z Beninu loni v létě zavítala do londýnské Royal Albert Hall.

Koncert bez hranic vybírá to nejlepší z obou vystoupení a my tak máme jedinečnou příležitost porovnat dvě legendy afrického zpěvu.

Obě zpěvačky jsou zajímavé i svými společenskými postoji. Sangaré se ve svých písních ostře staví proti polygamii, uměle domlouvaným manželstvím a proti jakémukoliv porušování rovnoprávnosti. Nebývalý úspěch měla už se svým prvním albem z roku 1989 Moussouou (Žena). Je také podnikatelkou. V Bamaku založila hotel, ve kterém mají příležitost vystupovat zejména místní hudebníci. A dokonce prodává auta. Jeden čínský vůz pro malijský trh nese její jméno.

Angélique Kidjo píše písně, ve kterých si všímá závažných problémů, jako jsou bezdomovectví, hlad, AIDS nebo bezpráví. Ráda si také po svém upravuje oblíbené skladby jiných interpretů. Mezi nimi uslyšíme cover verze americké novovlnné skupiny Talking Heads nebo song Pata Pata od Miriam Makeby z roku 1959.

Spustit audio

Související