Koncert ve Studiu 1: Milan Bátor hraje písně Davida Stypky

David Stypka tady s námi není už více než tři roky, ale jeho písničky žijí dál. Nově se jim věnuje také známý muzikant a hudební publicista Milan Bátor.

Koncert byl pojatý jako pocta Davidu Stypkovi a zároveň i jako vzpomínka. Rozhodně nešlo o žádnou napodobeninu či revival. Písničky zazněly v  jiných aranžích a citlivých úpravách Milana Bátora.

„Milan Bátor je totiž nejen hudební publicista, kterého znáte i z našeho vysílání, je i hudební pedagog. Učí hrát děti na kytaru mimo jiné i Davidovy písničky a pokud byste si o tom chtěli poslechnout podrobnosti, moc hezky o tom vykládal v pořadu Kateřiny Huberové,“ uvedl na úvod koncertu vedoucí programu ČRo Ostrava Richard Piskala.

Čtěte také

Milan Bátor je výborný muzikant a v rozhlasovém Studiu 1 nebyl poprvé. Natočil tady například album I Beatles – osmnáct známých skladeb legendární kapely v úpravách pro klasickou kytaru. A nesmíme zapomenout ani na jeho debut kytarovým albem Milan Bátor Mario Gangi: Works for solo guitar.

Koncert na počest Davida Stypky zahrál Milan Bátor společně s hosty – Lukášem Bátorem, Jurou Bosákem, Lucií Deutsch a Tomášem Rossim.

„Lukášek je dvanáctiletý amatérský baskytarista. Ta baskytara je jeho koníček, do ZUŠ chodí na klavír. A s písničkami Davida Stypky je odmalička, vyrůstal s nimi a bylo pro nás přirozené ho do tohoto projektu přizvat. Vůbec jsme se nebáli, že by to nezvládl,“ vysvětlil během koncertu Milan Bátor účast svého syna.

Šplhání na velehoru

„Všechny ty písně mají jednu společnou vlastnost. U každé, kterou hrajete, si připadáte, že šplháte na nějakou velehoru. A vůbec nevíte, jestli náhodou cestou nahoru nespadnete. Ony jsou opravdu nelehké na zahrání, zvláště když si člověk přisvojí vlastně původní klavírní linky – a Pavel Sotoniak tam má opravdu geniální nápady – a člověk to nikdy neudělá lépe. Každopádně každý výstup na tu velehoru stojí za to, protože s každým dalším objevíte novou kvalitu,“ vzdal hold Milan Bátor písním Davida Stypky a Bandjeez.

David Stypka a kapela Bandjeez hráli v ostravském Studiu 1 dvakrát. Poprvé v roce 2015 jako nepříliš známí hosté pořadu Harenda (první koncert v přímém přenosu odbavený na více kamer – pozn. red.), o dva roky později už jako velké hvězdy.

Byl domluvený i třetí koncert, ale k tomu už bohužel nedošlo. U obou těch koncertů byla maminka Davida Stypky – Marie Stypková. Ani jednou nebyla na pódiu, ale tentokrát ano. Co řekla, uslyšíte ve video záznamu v čase od cca 35:38.

Lovec a Hudební přístav

„K písni Lovec prozradím, že to není jedna z takových trvalek u nás doma, ale je to taky píseň, která zdobí úvod pořadu Českého rozhlasu Ostrava. Ten pořad se jmenuje Hudební přístav,“ připomněl Milan Bátor.

„Nápad použít Lovce byl můj, David tenkrát naštěstí souhlasil. Následně jsme se domluvili na rozsahu a od té doby každou kapelu, kterou v Hudebním přístavu pouštíme, provází znělka Davida Stypky. A radost mne nepřešla ani po sedmi letech,“ dodal.

DSBJ v S1
autoři: František Tichý , rip

Související