Královéhradecká potravinová banka rozváží jídlo do měst, kde byla tato pomoc lidem hůř dostupná

11. listopad 2023 07:46

Potravinová banka v Hradci Králové zavedla službu mobilních výdejen. Ty rozváží jídlo do menších měst a obcí v kraji, kde byla potravinová pomoc dříve nedostupná. Pracovníci potravinové banky začali projekt pojízdných výdejen testovat v létě, od té doby se do něj zapojilo 12 obcí a nyní služba funguje naplno. Kdo má na potravinovou pomoc nárok?

„Do balíčku vkládáme zeleninu, potom tam dáváme pečivo, trvanlivé potraviny a zakončujeme to nějakým ovocem.“ Patrik Prášil, se svými kolegy z hradecké potravinové banky, připravuje 32 balíčků s potravinami, které následně rozveze lidem do Nové Paky a Hostinného.

Čtěte také

V papírových taškách jsou hlavně čerstvé potraviny. Banka je odebírá od supermarketů a lokálních zemědělců.

„Někdy jsme dostali od zemědělců z okolí Hradce Králové i potraviny druhé jakosti. Byly to krásné, čerstvé potraviny přímo z pole, jen třeba brokolice měla ulomenou jednu růžičku. Takže oni už ji nevyužijí a darovali ji nám. Tak jsme do balíčků dávali i takové potraviny, vysvětluje zástupce vedoucího Potravinové banky v Hradci Králové Přemysl Pistora.

Za září a říjen jeho kolegové rozvezli víc než 800 balíčků s jídlem. Do terénu vyrážejí čtyřikrát týdně. „Celkem je nyní zapojeno 12 obcí. Nechanice, Nový Bydžov, postupně chceme zapojit Lázně Bělohrad, ale tam jsme ještě nedováželi. V úterý zase jezdíme do Hořic, Nové Paky a Hostinného, říká Přemysl Pistora.

Čtěte také

A doplňuje. „Ve středu pak to je Týniště, Kostelec nad Orlicí a Rokytnice v Orlických horách. Ve čtvrtek pak Česká Skalice, Nové Město a Police nad Metují.

V některých obcích si lidé balíčky odebírají přímo z auta, jinde potraviny rozdávají dobrovolníci. O tom, kdo má na potravinovou pomoc nárok, rozhodují sociální pracovníci.

„Někdy to jsou jednotlivci, jindy i vícečetné rodiny nebo matky samoživitelky. My jsme ale pouze servisní organizace, přijímáme požadavek od sociálního pracovníka a následně distribuujeme konkrétní počet balíčků, dodává Přemysl Pistora.

Nově funguje také kamenná výdejna potravin v Hradci Králové. Potravinová banka ji zřídila v jednom z kiosků na Pražském mostě v centru města. Výdejna je otevřená vždy v pondělí a pátek od jedné do dvou hodin odpoledne.

Spustit audio

Související