Kristina Barta chystá nové album, zahraje v Radiocafé

11. únor 2023

Koncertní řada Český rozhlas Jazz Café pokračuje vystoupením kvarteta pianistky Kristiny Barta. V Radiocafé Vinohradská 12 zahraje 2. března od 19:00. Vstup na koncert je zdarma.

Kristina Barta v rozhlasové kavárně odehraje repertoár z připravovaného alba Endless questions and answers, jež vznikne na jaře. „Ta hudba je čistě akustická. Snažila jsem se oprostit od not a plně se soustředit na komunikaci všech členů, hrát si s akustickým zvukem, hledat barvy a místy se dostat až ke zcela volné improvizaci,“ přibližuje pianistka.

V Radiocafé Kristina Barta představí svou novou českou kapelu (Kristina Barta – p; Peter Korman – b; Marek Urbánek – dr; Jan Kyncl – sax), v polovině března nicméně naváže koncerty a nahráváním se známým slovinským saxofonistou Jure Puklem. Nové album s jeho účastí by mělo vyjít ještě letos.

Kristina Barta se jasně zapsala do povědomí posluchačů i odborné veřejnosti hned debutovým albem EMA29 z roku 2017 vydaným v Rakousku. Kritici nešetřili chválou a vyzdvihli zejména zpěvné melodie, osobitý přístup a nové pojetí jazzových standardů.

Vystoupila již na celé řadě renomovaných jazzových platforem, mj. na přehlídkách Jazzahead! v Brémách, na Montreaux Jazz Festivalu, Steyr Jazz Festivalu, Jazzd’or ve Štrasburku, D’JazzNevers či v berlínském klubu A-Trane a v Bimhuisu – koncertním sále určeném přímo pro jazz a improvizovanou hudbu v Amsterodamu.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související