Kultovní The Herbaliser vrcholem oslav Mezinárodního dne jazzu. Sledujte přenosy na Vltavě a Jazzu

30. duben 2018

The Herbaliser, Laco Deczi & Celula New York, Oran Etkin, Orchestr Ježkovy stopy a Silva Šírová Sextet vystoupí 30. dubna na Mladí ladí jazz open-air na Karlově náměstí v Praze. Vstup na akci je zdarma, živý přenos zajišťují stanice ČRo Vltava a ČRo Jazz.

Festival Mladí ladí jazz bude letos zakončen ve velkém stylu. Závěrečný open-air proběhne v pondělí 30. dubna od 14:30 do 21:30 hodin na Karlově náměstí. Mimopražští mohou sledovat videopřenos koncertů na Faceboku Vltavy, nebo poslouchat živé vysílání na stanicích Vltava nebo Jazz.

Headlinerem je cross-žánrová britská legenda The Herbaliser spojující jazz a hip hop. Zrodila se na začátku 90. let v Londýně a již od počátku ji tvoří dvojice Ollie Teeba a Jake Wherry, jež dal dohromady zájem o hip-hop, rare groove, funk a jazz. Zapsali se jako jedna z prvních kapel, které ve své hudbě kombinovaly samply s živým hraním.

Podívejte se na festivalovou pozvánku:

V současnosti nahrávají pod křídly německého vydavatelství !k7 Records, kde po 6 letech vydali na začátku března novou desku Bring out the Sound, kterou představí právě na svém pražském vystoupení.

Program závěrečného koncertu odstartuje ve 14:30 vystoupením Orchestru Ježkovy stopy hrající legendární skladby české swingové hudby 30. a 40. let. Poté se představí čerstvý vítěz soutěže Jazzfruit 2018 – Silva Šírová Sextet.

Laco Déczi v Jazzotéce: Jazz má být veselý, ne zadumaná filozofie

Laco Deczi

Laco Déczi je veselá kopa i charismatický vypravěč. Životními zkušenostmi může doslova hýřit. Tudíž je jasné, že v říjnovém pokračování Jazzotéky se nedozvíte zdaleka jen to, jaká hudba trumpetistu formovala a co dnes poslouchá.

Dalším lákadlem večera je enfant terrible česko-slovenského jazzu trumpetista Laco Deczi společně se svou kapelou Celula New York.

Nebude chybět ani speciální projekt newyorského klarinetisty Orana Etkina, držitele Grammy, který si k sobě přizval české i slovenské hudebníky a představí svou tvorbu ve zcela ojedinělém provedení za doprovodu klarinetu, bicích, akordeonu, kontrabasu, houslí a cimbálu.

Součástí akce bude také výstava „100 let republiky očima jazzu“, která představí vývoj jazzové scény na pozadí československých dějin. Průvodní texty k ní napsal publicista Ondřej Konrád, který zájemce provede také živě přenášenými diskuzemi k historii jazzu. V případě nepřízně počasí se akce přesune do klubu MeetFactory.

Sledujte přímé přenosy z Mezinárodního dne jazzu:

14:45 Orchestr Ježkovy stopy – Živě na ČRo Jazz
15:50 Silva Šírová Sextet (Vítěz soutěže) – Živě na ČRo Jazz
16:20 Debata o jazzu (1. část) – Živě na ČRo Jazz
16:40 Oran Etkin CZ/SK Project – Živě na ČRo Vltava
17:40 Debata o jazzu (2. část) – Živě na ČRo Vltava
18:00 Laco Déczi & Celula New York – Živě na ČRo Vltava
19:00 Debata o jazzu (3. část) – Živě na ČRo Jazz
19:40 The Herbaliser – Živě na ČRo Vltava

autor: ČRo Jazz
Spustit audio