Kultovní Snarky Puppy míří do Prahy a do Brna

15. říjen 2022

Texaští „sběratelé Grammy“ zahrají v říjnu jak na JazzFestBrno, tak v rámci pražských Strun podzimu. R&B/jazzový muzikantský kolektiv představí i repertoár nového alba Empire Central.

Jaké bude album Empire Central, už dle názvu věnované kapelou domovskému městu Dallasu, ještě netušíme. K vydání se teprve chystá. Ale soudě podle okolností vzniku by mělo zachytit ty nejsilnější stránky muzikantského sdružení. Snarky Puppy samozřejmě točí výborná studiová alba, ale zároveň vědí, že jejich největší kouzlo tkví v atmosféře koncertů. Na novém albu se rozhodli spojit výhody obou světů. Plán sice covid o půl roku posunul, ale nezrušil.

Nejen, že se Empire Central točilo metodou „živě ve studiu“. Kvůli náladě a motivaci pozvali muzikanti fanoušky do studia na šestnáct nahrávacích session v termínech od 4. do 10. března 2022 (hráli i vícekrát za den). Pochopitelně muselo jít o početně omezenou skupinu, nahrávání přihlížela vždy padesátka posluchačů. Ale psychologický efekt zasvěceného publika se počítá.

Nyní čeká kapelu práce na výběru těch nejpovedenějších momentů z dlouhých hodin záznamů.

Lze také předpokládat, že ani na novém albu se kapela neodchýlí od typického překlenování hranic mezi žánry. Snarky Puppy se proslavili vedle hráčské energie právě propojováním sofistikovaných jazzových postupů s živelnou taneční muzikou, vystavěnou na základech funku a R&B. Do vzniklé báze přirozeně míchají popové melodie, rockovou důraznost i oživení inspiracemi hudbou nám vzdálených kultur neboli world music.

Ostatně muzikantský kolektiv a jeho stěžejní členové mají za sebou spolupráci s celou řadou ikon nejrůznějších žánrů. Patří mezi ně namátkou písničkář David Crosby (člen legendárních beatových The Byrds i sestavy Crosby, Stills, Nash & Young), soulová a R&B diva Erykah Badu, rapper Snoop Dogg, popový idol Justin Timberlake, peruánská písničkářka Susana Baca i fenomenální britská pěvkyně s jamajskými kořeny Laura Mvula.

Také průlom do povědomí širšího publika se Snarky Puppy podařil díky společné nahrávce písně Something (z alba Family Dinner Volume One, 2013) s R&B zpěvačkou „Lalah“ Hathaway. Právě za ni získali svoji první Grammy, v kategorii „Nejlepší R&B výkon“. I když skutečný, postupný nástup celosvětové popularity jim přineslo spíše neúnavné koncertování a rostoucí „šeptanda“ mezi příznivci.

Z barů do Royal Albert Hall

Za svoje zatím poslední, koncertní album Live At The Royal Albert Hall (2020) si Snarky Puppy připsali již čtvrtou cenu Grammy, třetí v kategorii Nejlepší současné instrumentální album. Na svém webu k tomu vtipně poznamenali:

„V roce 2012 Snarky Puppy zabukovali termíny svého prvního evropského turné díky facebooku, když poprosili lidi, aby jim pomohli najít bary, kde by si mohli zahrát. O několik let později, 14. listopadu 2019, natočili vyprodaný koncert v ikonické londýnské Royal Albert Hall. V rozšířené sestavě patnácti z osmnácti stálých členů…“

Ona proměnlivost obsazení je přitom jednou z deviz Snarky Puppy, kteří se právě proto označují spíše za „kolektiv“ než kapelu. Je-li potřeba, mohou se proměnit díky okruhu pravidelných spoluhráčů v mnohohlavý ansámbl. Ale zároveň fungují jako plnohodnotné těleso i v „malé partě“ muzikantského jádra.

Právě s touto ideou založil Snarky Puppy v roce 2004 baskytarista a skladatel Michael League. Nejprve jako školní spolek v rámci jazzové katedry University Of North Texas v Dentonu, posléze jako regulérní koncertující a nahrávající spolek.

Na našich pódiích nejsou Snarky Puppy neznámí. Hráli tu jak členové kolektivu ve svých vlastních projektech, tak základní sestava pod hlavičkou kolektivu. Tu pořadatelé vizionářsky pozvali na Československý jazzový festival v Přerově v roce 2015. Nyní konečně dojde i na „metropolitní“ premiéry ve velkých sálech. Přesná sestava proměnlivého tělesa zatím nebyla oznámena, ale samotný kapelník Michael League tvoří záruku energických groovů a muzikantské kvality.

Koncerty Snarky Puppy v ČR

22. 10. 2022 JazzFestBrno, Sono Centrum

23. 10. 2022 Struny podzimu, Praha, velký sál Lucerny

 

Spustit audio