Linka: V Americe se z mých vzorů stali kamarádi

8. prosinec 2011

Kytarista Rudy Linka při svém nedávném turné po Česku navštívil také Ostravu. A zavítal i do pořadu Koktejl v ČRo Ostrava.

Linka, který je znám jako tvář festivalu Bohemia Jazz Fest, zahrál v ostravském rozhlase živě se svým triem (v němž jej doprovodili Peter Brendler na basu a Rich Huntley na bicí). Redaktorka Kateřina Huberová jej pozvala k interview i do pořadu Koktejl (premiéra 2.12.). Mluví v něm nejen o tom, co jej vedlo v 80. letech k emigraci do Švédska, ale i o životě v New Yorku, jazzu a trávení volného času na chalupě na Šumavě.

Poslechněte si záznam:

Rudy Linka si jazz oblíbil už v mládí. Alba, kterými se nechal inspirovat, si tehdy půjčoval z americké ambasády v Praze a od dalších fanoušků jazzu. Na Pražské konzervatoři absolvoval v roce 1979 obor klasická kytara. Ve studiu ve hře na kytaru dále pokračoval, ale v zahraničí. Počátkem 80. let emigroval do Švédska. Tam absolvoval Stockholm Music Institute. Díky spolupráci s americkým baskytaristou Redem Mitchellem ho další kroky zavedly na bostonskou Berklee College of Music. Pak pokračoval ve studiu na New School v New Yorku, kam se v roce 1986 přestěhoval natrvalo. Linka od roku 2005 pořádá na náměstích českých měst festival Bohemia Jazz Fest.

autor: hup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.