Luboš Soukup Ensemble – Through The Mirror

25. listopad 2013

Saxofonista Luboš Soukup má za sebou úspěšný rok. Na jeho počátku představoval v klubech své první album Beyond the Borders, které natočil se svým mezinárodním kvartetem. Současně se mohl radovat z Anděla v kategorii Jazz & Blues, kterého obdržel se skupinou Inner Spaces za CD Light Year. Nyní Lubošovi vychází druhé autorské CD Through The Mirror, které jsme zvolili Albem týdne.

Skandinávský jazz je v různých podobách velkou inspirací pro české hudebníky. Zatímco pianista Marek Novotný na svém albu Leland Dream „pouze“ částečně čerpal ze svého studijního pobytu v Norsku, jiní čeští autoři si k realizaci svých děl přímo zvou severské kolegy. Zmiňme za všechny norské trio Vojtěcha Procházky, spolupráci Davida Dorůžky se švédskou zpěvačkou Josefine Lindstrand (Silently Dawning) nebo Norku Sissel Veru Pettersen jako hosta na albu Jaromíra Honzáka Blood Sings.

Luboš Soukup sbírá zkušenosti v Dánsku, kde také sestavil svůj Luboš Soukup Quartet. Už na loňském albu Beyond The Borders se po boku mladého českého muzikanta představili švédský kontrabasista Joel Illerhag a dánský bubeník Morten Hæsum. Posledního člena kvartetu, švédského pianistu Oscara Grönberga, na novince Through The Mirror vystřídal Němec Christian Pabst.

Through The Mirror je však víc než další album Soukupova mezinárodního Quartetu. „Je splněním mého dlouholetého snu o projektu s větším ansámblem,“ píše Luboš v bookletu, „chtěl jsem využít spontaneity jazzového kvarteta a prostřednictvím více nástrojů dosáhnout barevnější hudby a plnějšího zvuku. Jednotlivé skladby odrážejí mé vize, myšlenky a názory, které se zformovaly na základě inspirativních rozhovorů, cestování a poznání z knih.“ V Dánsku se českému saxofonistovi podařilo sestavit „vysněný mnohačlenný ansámbl a nahrát většinu nové hudby, kterou jsem napsal v období kolem Vánoc 2012“. Zatímco hráče na dechové nástroje (trubky, křídlovka, flétna, basklarinet, trombon, tuba) Soukup našel v Dánském rozhlasovém orchestru, v Česku nechal dotočit smyčcové party známý Epoque Quartet.

03012049.jpeg

Přes své mládí – ještě téměř dva roky mu zbývají do třicítky – zaujme Luboš Soukup jako skladatel vyzrálým rukopisem. Jestliže se v jeho případě dá skutečně mluvit o „dlouholetém snu“, šlo o dlouhá léta vyplněná setkáváním s kolegy a vlivy českými (jako člen kvartetu Points bodoval na evropských soutěžích), polskými (v Katovicích spoluzaložil Inner Spaces) a severskými. K tomu samozřejmě přidejme naposlouchané hodiny amerického jazzu (k Wayneu Shorterovi se stále hlásí) a lásku ke klasické hudbě. „V dětství jsem poslouchal Českou filharmonii. Dvořák byl můj hrdina,“ svěřuje se v roce 2013 svým posluchačům. Všechny tyto nasbírané zkušenosti se slévají na albu, které Luboš Soukup pojal jako hudební příběh situovaný možná kamsi do uliček Kodaně, s nímž korespondují i fotografie v bookletu.

Ukázka skladby On the Wings of a Story:
 
 
 

Album obsahuje deset Soukupových kompozic různé délky – od takřka dvouminutových miniatur (Kunderou inspirovaná The Unbearable Lightness Of Being) po úvodní osmiminutovou Street, která jako by svou stavbou a náladou předurčovala ve zkratce náladu a pestrost celé desky. Autor zde naplno předvádí svůj smysl pro čitelný melodický slogan, provází posluchače hudební ulicí od úvodních autentických ruchů přes náznaky funkového rytmu až po mohutný zvuk dechového ansámblu. Vývoj jednotlivých pasáží od jasných linií k chaosu přitom není definitivní. Hned v následující skladbě, neméně prokomponované On A Wings Of A Story, představuje své spoluhráče jako soubor na pomezí mezi „menším bigbandem“ a orchestrem hrajícím filmovou hudbu. A přitom naprosto nenuceně nechává zaznít tóny svého saxofonu.

Luboš Soukup se však na svém novém albu neprofiluje jako sólista s doprovodným ansámblem za zády. Through The Mirror je především autorská deska, a třebaže je zde saxofon (příp. klarinet) důležitým nástrojem, to nejdůležitější vzniká interakcí jazzového kvarteta, smyčců a dechů. Zajímavě v tomto ohledu vyznívá například skladba Cookin’, výrazně rytmizovaná a s dominantním podílem dechových nástrojů, jejichž role zde opět připomíná filmovou (nebo přesněji seriálovou) hudbu.

03012052.jpeg

Klasické hudbě se blíží Prisoner, jedna z nejzásadnějších skladeb na albu. Práce s dlouhými tóny (kontrabas hraný arco), s harmonií, s aranžemi, to vše staví tuto kompozici do protikladu například k volněji pojaté Mirror. Jenže v případě této pětiminutové skladby první dojem klame. Zdánlivě freejazzový úvod totiž po chvíli vygraduje v jasně koncipovaný celek, postavený kompozičně na zrcadlové struktuře.

V neposlední řadě je pak třeba zmínit skladbu Slav In Scandinavia, která přibližně v polovině desky podtrhuje to, co bylo výše řečeno nejen o osobním příběhu „Slovana Soukupa“ ve skandinávském prostředí Dánska, ale obecně o setkávání českých hudebníků se zahraničními kolegy. Do mezinárodně srozumitelných jazzových harmonií promlouvá autor jasně slovanskou melodií. A přestože sól hodných pozornosti na své album nakonec zařadil dostatek (poslechněte si například saxofonovou exhibici zhruba v polovině úvodní Street), právě lyrická melodie ve Slav In Scandinavia uličky Soukupova světa „za zrcadlem“ (Through The Mirror) prosvětluje nejvíce.

02674692.jpeg

Jestliže se na svém prvním autorském albu Beyond The Borders Luboš Soukup dokázal představit jako silný melodik a současně expresivní hráč a jestliže ve skupině Inner Spaces obstál jako plnoprávný člen týmu, novinka jej představuje jako skladatele s jasnou koncepcí a se smyslem pro detaily v rámci většího ansámblu. Nezbývá než s napětím čekat na další jeho projekty.

Luboš Soukup Ensemble – Through The Mirror Luboš Soukup – tenorový a sopránový saxofon, klarinetChristian Pabst – pianoJoel Illerhag – kontrabasMorten Hæsum – bicí Hosté – dechová sekce: Gerard Presencer – trubkaMads La Cour – trubka, křídlovkaNicolai Schultz – flétna, pikolaAnders Banke – basklarinet Petter Severin Hängsel – trombonAndré Jensen – tuba, bastrombon Epoque Quartet: David Pokorný – 1. housleVladimír Klánský – 2. housleVladimír Kroupa – violaVít Petrášek – violoncello

02939717.jpeg

Label: Animal Music, 2013 www.lubossoukup.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.