Luigi de Donato: Polifemo

16. duben 2024

Soubor Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse rozšířil svou bohatou diskografii o nahrávku Polifemo, která je nazvána podle jednoho z kyklopů antické mytologie. Protagonistou nahrávky je italský basista Luigi De Donato. Hodnocení připravila Helena Havlíková.

(…) Basista Luigi De Donato nechtěl představit Polyféma pouze jako stvůru, z níž čiší děs a hrůza. Zařadil i árii ze serenaty La Galatea Johanna Georga Schürera, v nichž se tento obr prezentuje jako pastýř jehňátek. Celou paletu nálad zachycuje kantáta Antonia Cestiho, v níž se k Luigimu De Donato přidávají i sopranistky Tereza Zimková a Pavla Radostová. (…)

Spustit audio

Související

  • Giacomo Puccini: Tosca

    Nová nahrávka Pucciniho opery s dirigentem Carlem Montanarem, Berlínským rozhlasovým orchestrem a pěvci Melody Moore, Stefanem Popem a Lesterem Lynchem.

  • Telemann: Ino & Late Works

    Nová nahrávka Akademie pro starou hudbu Berlín a sopranistky Christiny Landshamer s pozdními díly Georga Philippa Telemanna. Hodnocení připravila Helena Havlíková.

  • Georg Friedrich Händel: Alcina

    Nová kompletní nahrávka opery, kterou se svým souborem historických nástrojů Les Musiciens du Louvre nahrál dirigent Marc Minkowski – v titulní roli s Magdalenou Koženou.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.