Lukáš Houdek a Tereza Vilišová: Klauni se nepovznáší, nesnaží se tvářit, že realita neexistuje

3. červenec 2018

Zástupci organizace Zdravotní klaun Lukáš Houdek a Tereza Vilišová věří, že sžít se s aktuální situací v nemocnici či domově pro seniory je při vytváření klauniády mnohem přínosnější, než snažit se odvádět pozornost pacienta do vzdálených fantazijních světů. Repríza z 30. listopadu 2017.

Zdravotní klaun je nezisková národní a mezinárodní organizace, která u nás působí od roku 2001; od té doby narostla do počtu 86 profesionálních zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 84 nemocnic a 7 domovů pro seniory a pomáhají zlepšovat zdravotní stav pacientů prostředkem tak starým, jako lidstvo samo – klauni léčí humorem. Jejich návštěvy na geriatrických odděleních nejsou novinkou, program Humor pro dříve narozené běží už několikátým rokem a poptávka dalece převyšuje nabídku.

Sdružení zdravotních klaunů je po světě mnoho a každé má svou vlastní verzi klaunské profese, v programu klaunování pro seniory jsme se inspirovali rakouskými kolegy; byl to logický krok, po zvládnutí klauniád pro děti, pustit se do programu geriatrického.
Lukáš Houdek


A spolu s Terezou Vilišovou, zkušenou zdravotní klaunkou, která domovy pro seniory navštěvuje pravidelně, popisují rozdíl mezi klauniádami pro děti a pro seniory:
„Princip klaunské přítomnosti u dětí je ten, že se vytváří iluze harmonického vztahu klaunské dvojice, neustále narušovaného disharmoniemi, které se ti dva snaží - většinou neúspěšně - z toho vztahu vytěsnit. U seniorských klauniád hraje disharmonická složka mnohem menší roli, ve stáří je v popředí více než kdykoli předtím zájem na urovnávání věcí, harmonizování vztahů a na „úklidu" světa kolem sebe i svého vlastního života. Tomu se snažíme jít vstříc, aniž bychom se zpronevěřili tomu, že jsme klauni. Podvratný humor tam je, ale je přítomen v nižších dávkách a vždycky velice pečlivě zkoumáme, jak je ten konkrétní příjemce na něj nastaven a jak na něj bude reagovat."

Miloš Orson Štědroň: Důležitý je pro mě příběh

Miloš Orson Štědroň

14. prosince bude mít na Nové scéně Národního divadla premiéru jeho nová opera Don Hrabal, ve které spisovatele nahlédl skrze optiku jeho „osudových žen“.

Spolupráce se zdravotnickými zařízeními a odborníky v tomto oboru není bez překážek. Skepse vůči výsledkům a smysluplnosti práce zdravotních klaunů byla obzvlášť v počátcích značná; lékaře a sestry ale obvykle přesvědčí, když vidí na vlastní oči klauna při práci a konstatují, že skutečně pomáhá pacientovi zvládat stres, uvolnit napětí, zbavit strachu. Přesvědčování odborníků o potřebnosti klaunů v nemocničních zařízeních nikdy nebude u konce, organizace např. spolupracuje s fakultní nemocnicí v Praze – Motole na vytvoření vědecké platformy, v rámci které mohou výsledky své práce dokazovat. A veškeré náležitosti své profese vykonávají s pokorou a entuziasmem, protože:

Klaunský svět a perspektiva, kterou při naší práci člověk odhalí, probouzí touhu se v klaunském řemesle zdokonalit a předávat ho divákům. Téhle profese se člověk strašně špatně zbavuje, když k ní jednou přičichne.