Maceo Parker v Jazz Testu: Na planetě Groove to stále žije

13. červen 2018

Legendární „2 % jazzu a 98 % funku“ Maceo Parkera vyšla v remasterované podobě s dosud nevydanými tracky. Jak deska Life on Planet Groove obstojí po pětadvaceti letech od prvního vydání? Sledujte další díl Jazz Testu!

Saxofonista Maceo Parker patřil v 60. letech ke stěžejním oporám kapely Jamese Browna. V 90. letech si postupně vybudoval svou vlastní kariéru a velmi často se vrací také do Česka. U příležitosti Parkerových pětasedmdesátin vyšlo znovu jeho kultovní živé album Life on Planet Groove ‒ jako dvojalbum (CD nebo LP) s řadou bonusů a doplňujícím DVD dokumentem.

Známá nahrávka vznikla sestřihem ze tří večerů zaznamenaných v březnu 1990 v klubu Stadtgarten v Kolíně nad Rýnem. „Hrála zde sestava snů, vedle Parkera i Fred Wesley a Pee Wee Ellis, kteří si taky prošli školou Jamese Browna,“ vysvětluje recenzent Tomáš S. Polívka. Nechyběli zajímaví hosté, jako „první dáma house music“ Kym Mazelle nebo saxofonistka Candy Dulfer.

Maceo Parker v roce 2008

V novém kompletu zůstal původní, takřka ikonický sestřih beze změny, byť je nahrávka samozřejmě remasterovaná z analogových pásů, zvukově vycizelovaná a dynamicky upravená. Připomeňme, že na této části můžeme slyšet strhující hity jako Shake Everything You've Got, I Got You (I Feel Good) nebo Soul Power 92.

Jazz Test: Tak trochu bakelitový Al Di Meola

Al Di Meola – Opus v Jazz Testu

Na albu Opus se Al Di Meola představuje výrazněji jako skladatel, nejen jako kytarista. Vznikla typicky barevná nahrávka, na které nezapomíná na svoji virtuozitu, byť některé její odstíny působí trochu jako v umělém osvětlení. Sledujte další Jazz Test!

Dosud nepublikované snímky ze stejných koncertů jsou umístěny na druhý disk. Konkrétně jde o pět skladeb; For the Elders (Fred Wesley), Hamp’s Boogie Woogie (Lionel Hampton), Chicken (Pee Wee Ellis), Cold Sweat (James Brown) a Let’s Get It On (Marvin Gaye).

Starším Parkerovým příznivcům může komplet velmi naléhavě připomenout atmosféru jeho koncertů v 90. letech, ale zaujme i posluchače funkem dosud nedotčené. „Má totiž opravdu nakažlivou živou atmosféru. V ní spočívá nadčasovost této nahrávky,“ vysvětluje Polívka. Podle něj zvuk hammondek Larryho Goldingse nebo strhující dechová sekce nezestárla ani po čtvrt století, na rozdíl od dobového zvuku syntezátorů.

Maceo Parker v roce 2008

Přes výbornou dramaturgii kompletu a dobrý zvuk má recenzent některé výtky. Bonusové skladby na druhém disku mají sice historický význam pro fajnšmekry, ale s odstupem se zdá pochopitelné, že nebyly zařazeny na prvním vydání z roku 1992. „Parker zde dlouze představuje kapelu nebo jede rovný groove, na který se v klubu jistě perfektně tancovalo. Při domácím poslechu ale tyto plochy působí trochu hluše,“ vysvětluje Polívka.

Reedice zásadního Parkerova alba dokazuje, že na planetě Groove je stále život. „Ta nahrávka úžasně zvedá náladu, má pořád pozitivní vibrace a hlavně inspiruje každého, aby se zase přišel podívat na další Parkerův koncert,“ uzavírá hodnocení recenzent. Napište nám, co si o desce myslíte vy!

Připomeňte si atmosféru Parkerových koncertů, zde v roce 1992:

Jazz Test č. 10

Maceo Parker ‒ Life on Planet Groove (25th Anniversary Edition)

Maceo Parker ‒ altsaxofon, zpěv

Fred Wesley ‒ trombon, zpěv

Pee Wee Ellis ‒ tenorsaxofon, flétna, zpěv

Rodney Jones ‒ kytara

Larry Goldings ‒ varhany Hammond

Kenwood Dennard ‒ bicí

Hosté:

Kym Mazelle ‒ zpěv

Candy Dulfer ‒ altsaxofon

Vincent Henry ‒ basa, altsaxofon

www.maceoparker.com

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.