Magazín Klubu Vltava - zima 2007

10. leden 2008

Vážení posluchači a členové Klubu Vltava, státní ekonomové se zabývají jakýmsi ukazatelem, kterému říkají bilance zahraničního obchodu. Měla by být vyrovnaná, ale zřejmě není, protože v souvislosti s ní se vždy mluví o "varovných číslech". Myslím, že na Vltavě máme bilanci dobrou. Exportujeme umění do sítě Evropské vysílací unie opravdu ve velkém. Koncerty s českými umělci, převzaté do sítě veřejnoprávních rozhlasů, poslouchají miliony lidí po celé Evropě. Také import máme masivní. Největším počinem bude vysílání Mé vlasti Jiřího Bělohlávka s Berlínskou filharmonií na Nový rok. Tento koncert ovšem nešel přes Evropskou vysílací unii, natáčeli jsme ho v Berlíně sami, abyste měli tu přelomovou událost "z první ruky". Dále v tomto magazínu najdete zprávu o kulturních událostech ve Španělsku, Mexiku, dozvíte se, jak se dá zažít představení Metropolitní opery na pražském Žižkově. K tomu všemu Vám přejeme, aby Vaše Vánoce měly vyrovnanou bilanci - ve smyslu materiálním i duchovním.

OSOBNOST Z TITULNÍ STRANY Jaroslava Adamová ~ Jaroslav Doleček ~ 2 OSUDY Hana Frejková: Divný kořeny ~ Alena Zemančíková ~ 5 ROZHLASOVÁ HRA Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais: Figarova svatba ~ Martin Velíšek ~ 6 UDÁLOST Má vlast s Berlínskou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem na Vltavě ~ Petr Veber ~ 8 Výročí Alberta Moravii ~ Miroslav Buriánek ~ 10 NOVOROČNÍ KONCERT Ve znamení Francie a EURO 2008 ~ 11 VÁNOCE Magické noci v chebské kotlině ~ Jiří Kamen ~ 12 ŠPANĚLSKÝ ROK Tvrdá země ~ Blanka Stárková ~ 14 Neznámý svět španělské opery ~ Ivan Ruml ~ 17 NOVINKY Radioservis ~ 19 PÁTEČNÍ VEČER Putování po Mexiku ~ Aleš Opekar ~ 20 SILVESTR O hasičích a ohni ~ Jiří Kamen ~ 22 DOKUMENT Putování k Port Arthuru ~ Tomáš ~ 24 VÝROČÍ 120 let budovy Státní opery Praha ~ Jitka Slavíková ~ 26 UDÁLOST Dny Bohuslava Martinů ~ Petr Veber ~ 28 Smetanovské dny v Plzni ~ 29 MET HD Live ~ 30 D-DUR PODPORUJE ~ 31 POHYBLIVÝ SVÁTEK Restaurant Coda - harmonie chuti, sluchu a zraku ~ Jolana Matějková ~ 32 Vína z Burgundska ~ Jolana Matějková ~ 34 TIPY V zahradě Armidině ~ Moravská galerie Brno, Victor Vasarely ~ Muzeum moderního umění Olomouc, Slavné jihomoravské vily ~ Dům umění města Brna ~ 36 Zprávy ~ 37 PRŮVODCE SVĚTEM KULTURY ~ 38 PROGRAM STANICE ČESKÝ ROZHLAS 3-VLTAVA ~ 40 KLUB VLTAVA ~ 46 PARTNEŘI KLUBU VLTAVA ~ 47

autor: LH
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.