Marcin Wasilewski Trio – Faithful

5. září 2011

Za Album týdne jsme vybrali nahrávku etablované polské formace Marcin Wasilewski Trio, která vyšla u ECM Records.

Anglické slovo Faithful má mnoho významů: věrný, pravdivý, přesný, poctivý. Všechny tyto přívlastky charakterově vystihují polskou jazzovou formaci Marcin Wasilewski Trio, která si právě tento výraz zvolila za název svého posledního CD. Členové tria, pianista Marcin Wasilewski, kontrabasista Slawomir Kurkiewicz a bubeník Michal Miskiewicz, hrají ve stejném složení již od roku 1993 a za tuto dobu vydali několik alb, z nichž poslední tři vyšly u prestižního německého vydavatelství ECM.

Klavírista Marcin Wasilewski hraje s basistou Slawomirem Kurkiewiczem od roku 1990, bubeník Michal Miskiewicz doplnil sestavu o tři roky později. Dlouhodobě budovaná komunikace v triu (neobvyklá i na polské poměry) se vyplatila. Wasilewski o tom mluví z jednom z rozhovorů pro časopis Harmonie:

„Nevím, zda jsme měli od začátku konkrétní cíl, možná jen spolu hrát, a to co nejlépe, jak to bude možné. Byla v tom intuice, že nám to spolu půjde. Dlouholeté partnerství má vliv na intenzitu komunikace. Myslím, že ta doba, po kterou spolu hrajeme, se odráží na zvuku našeho seskupení. Cítím mezi námi interaktivitu – nejen klavír jako sólový nástroj doprovázený rytmickou sekcí, ale trojicí rovnocenných hlasů. Určitě by došlo ke zvukovému posunu, pokud bychom někoho vyměnili, ale naštěstí k tomu nemáme nejmenší důvod.“

02376488.jpeg
Wasilewski Trio (dříve Simple Acoustic Trio) si v Polsku i v zahraničí vybudovalo skvělé jméno. Důležitou součástí jejich hudební dráhy byla přitom spolupráce s polskou jazzovou legendou, trumpetistou Tomaszem Stańkem. Ten přivedl kapelu k hudbě stojící na jiných principech – abstraktnějších hudebních plochách a otevřenějším způsobu improvizace. Spolu s ním vydali několik úspěšných alb a vystoupili na prestižních jazzových festivalech v Evropě a v Americe.

Faithful obsahuje pestrý repertoár – převzaté skladby (Hermeto Pascoal, Paul Bley, Ornette Coleman) doplňuje pět originálních kompozic pianisty Marcina Wasilewského. Z převzatých kusů je širšímu publiku nejznámější skladba Schönbergova žáka Hannse Eislera An den kleinen Radioapparat, a to především díky populární Stingově cover verzi The Secret Marriage.

Muzikolog Jan Přibil ji v recenzi pro Harmonii považuje za vrchol snímku: „Zpracování této skvostné melodie triem Marcina Wasilewského je naprosto strhující. Všichni tři muzikanti zde „dýchají“ jako jeden hráč, klíčové jsou témbrové nuance a smysl pro detail. Wasilewski fantasticky využívá celý ambitus svého nástroje. Bubeník Michal Miskiewicz ukazuje, že mu je blízký barevný způsob doprovodu. Vůbec nevadí, že zde nezazní jinak tradiční sled improvizací. Však by to zde bylo takřka násilné. Není potřeba nic dodávat, když ze silného tématu čiší klid, mír a prostor.“

Marcin Wasilewski Trio – Faithful

Marcin Wasilewski – klavír Slawomir Kurkiewicz – kontrabas Michal Miskiewicz – bicí.

Label: ECM, 2011 www.marcin-wasilewski.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.