Marek Novotný o spolupráci s Olicía: Aranžmá jsem pojal zodpovědně

15. listopad 2021

Spojení klasicizujícího jazzového CrossOver Quarteta a německého pěveckého a elektronického dua Olicía se po letní premiéře dočká pokračování. Mimořádné koncerty proběhnou v Praze, koncert v Drážďanech byl zatím odložen. 

AKTUÁLNÍ INFORMACE: Z důvodu momentálního zákazu kulturních akcí v Sasku, tedy i v Drážďanech, a omezení cestování kvůli koronavirové pandemii, se konání společných koncertů CrossOver Quarteta a Olicía odkládá. Koncert v pražském Kaštanu 26. listopadu proběhne jako samostatné vystoupení CrossOver Quarteta. 

Originální společný koncertní program CrossOver Quarteta (tehdy vlastně Quinteta) pianisty a skladatele Marka Novotného a dua Olicía, které svůj žánr označuje jako „electronic handmade loopjazz“, vznikl jako jednorázový projekt pro festival Boskovice.

Muzikanti si ale tak kápli do noty, že se i přes vytíženost německých zpěvaček podařilo domluvit dvě reprízy, po jedné v domovských zemích obou sestav. Koncerty proběhnou díky přispění aktivity Česko-německé jazzové setkávání, podporované Česko-německým fondem budoucnosti.

Marku, jak vlastně spolupráce s dámami z dua Olicía vznikla?

Dostal jsem ně doporučení od dramaturga jazzové scény v Boskovicích. Poslechl jsem si ukázky z jejich tvorby, připadaly mi úžasné, a tak jsem je oslovil. Následovala výměna nahrávek, příprava not, a pak už jen asi tříhodinová zkouška krátce před koncertem a vystoupení v Boskovicích.

Bylo přirozené nebo naopak obtížné propojit zvuk akustického ansámblu s loopy a zvukovými efekty, které při zpěvu Olicía používají?

Šlo to propojit dobře, ale nakonec si to vyžádalo daleko víc práce, než jsem si na začátku představoval. Aranžování skladeb Olicía, které jsem si vybral z jejich repertoáru, jsem pojal opravdu zodpovědně a strávil nad ním spoustu hodin. Stejně pečlivě si asi připravovaly Olicía i naše skladby, které si vybraly na oplátku. Vymyslely si k nim looping, bicí i pěvecké linky. Výsledek je myslím fajn.

Koncerty v Praze a Drážďanech budou co do repertoáru podobné tomu letnímu festivalovému?

Určitě budou do značné míry podobné. Z časových důvodů není reálné připravovat něco dalšího a zkoušet mimo krátký prostor před koncertem. Olicía jsou opravdové vycházející německé hvězdy, momentálně velmi intenzivně koncertují.

Marek Novotný Quartet & Olicía

V Boskovicích jste hráli s Olicía jako CrossOver Quintet, nyní půjde o Quartet. Jak je to vlastně se sestavou tvého projektu?

Občas je nás i šest. (smích)

Vlastně mělo jít původně opět o kvinteto, ale ono je to v zásadě jedno. Už jsme měli na nějakých pozvánkách napsáno Quartet, tak jsme to tak po dohodě s pořadateli nechali.

Bude mít spolupráce s Olicía pokračování, nebo jde opravdu o derniéry?

Zatím máme naplánované jen tyto dva koncerty. Ovšem další spolupráci bych se nebránil.

Co máš vlastně na nejbližší dobu v plánu?

Právě dokončujeme nahrávky tří skladeb z repertoáru CrossOver Quarteta, které budou doprovázet i videoklipy. Už máme natočený jeden myslím krásný klip na skladbu Dobromysl, který vznikl ve spolupráci s tanečníky z taneční konzervatoře Duncan Centre. Rádi bychom v nejbližší budoucnosti začali natáčet desku.

Před pár týdny jsme si také na jazzovém festivalu v Ústí nad Labem zahráli i s legendárním bubeníkem Martinem Šulcem, který náš ansámbl výrazně stylově posunul směrem k jazzu. Líbilo se nám to a rádi bychom si to zopakovali. A možná si s námi Martin zahraje i na vystoupení s Olicía v Kaštanu.

Koncerty CrossOver Quartet feat. Olicía

 

26. 11. Praha, Kaštan

27. 11. Drážďany, blaueFABRIK - ODLOŽENO

 

Anna-Lucia – zpěv, elektronika

Fama – zpěv, elektronika

&

Marie Puttnerová – zpěv

Judita Škodová – violoncello

Tomáš Bačovský - housle

Marek Novotný – piano

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.