Maximální povolenou rychlost v liberecké ulici Dubice překročilo v dubnu víc než 14 tisíc řidičů

3. květen 2024 13:16

Od začátku měření úsekového radaru na silnici pod Ještědem uplynul první měsíc. Podle libereckého magistrátu je počet řidičů, kteří maximální povolenou rychlost 50 km v hodině porušili, velmi vysoký. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Kateřina Hartmanová.

Čtěte také

Podle vedoucího odboru dopravně správních agend libereckého magistrátu Pavla Rychetského městská policie v dubnu 2024 zaznamenala celkem 14 240 řidičů, kteří překročili maximální povolenou rychlost.

Nejvyšší rychlost radar zaznamenal 97 kilometrů za hodinu. Podle Rychetského hrozí řidiči až zákaz řízení. Takto závažných případů liberecký magistrát za duben eviduje celkem deset. Za nižší překročení rychlosti hrozí řidičům různě vysoké sankce.

Na sociálních sítích se objevily příspěvky, které pochybují o tom, zda radary měří správně. Liberecký magistrát kvůli pochybnostem zveřejnil na svém webu certifikát, který dokládá, že jde o radar se standartním a správným měřením.

Podle Pavla Rychetského radar měří rychlost s tolerancí 3 kilometry v hodině, čímž chrání řidiče před případným neoprávněným vymáháním pokuty. Pro řidiče ale platí, že musí jet maximálně 50 kilometrů za hodinu. Pokud i po odečtu tříkilometrové tolerance radar naměří 51 kilometrů, už se jedná o porušení dopravního předpisu.

Pavel Rychetský také upozornil, že auta by měla být nastavena tak, že na tachometru ukazují vyšší hodnotu, než je skutečná rychlost. V případě, že tedy radar vyhodnotí překročení rychlosti, je to podle Rychetského úmyslné překročení.

Podle magistrátu je v ulici Dubice několik přechodů, které využívají mimo jiné i děti, které chodí do nedaleké školy. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj dříve řekl, že v době březnového testovacího provozu radary zaznamenaly 3 300 přestupků. V dubnu jich bylo přes 14 tisíc.

Díky radaru si podle Pavla Rychetského dávají řidiči větší pozor a přestupků postupně ubývá. Do budoucna by mohly další úsekové radary přibýt například ve Švermově ulici a Ředitelství silnic a dálnic je plánuje umístit na průtah městem.

Spustit audio

Související