Melancholický experimentátor Nicolas Jaar přijíždí se svým sólovým projektem do pražského klubu Roxy

14. srpen 2017

Sofistikovaně odvyprávěný příběh s nepřeberným množstvím zvuků, které vznikají a zanikají, detailů, které otevírají bránu posluchačově představivosti, tak popisují blížící se pražský koncert Nicolase Jaara, chilsko-amerického  producenta a DJe, jeho organizátoři. Podle dostupných nahrávek i videí nelžou. Jaar je mistr ve výrobě zvukově bohatých ploch, do svých skladeb zapracovává útržky rozhovorů nebo i škrtnutí sirkou, dokáže navodit melancholickou atmosféru i rozvířit taneční parket.

Narodil se v New Yorku, jeho rodinné kořeny sahají do Chile, kde trávil dětství. Svůj debut, pěti trackové album The Student vydal v roce 2008, kdy mu bylo necelých osmnáct. V roce 2011 zazářil s deskou Space is Only Noise, kterou velebili kritici i fanoušci z taneční i indie rockové scény.

Spolu s klávesistou Willem Epsteinem a kytaristou Davem Harringtonem vyjeli na koncertní šňůru. S Harringtonem dali dohromady další hudební projekt, kapelu Darskside, ta se v roce 2011 představila stejnojmenným EP a o dva roky později deskou Psychic. S ní přijeli Darkside v roce 2014 i na festival Colours of Ostrava.

Současně Nicolas Jaar pokračuje v tvorbě pod vlastním jménem – vydal ambientní desku Pomegranates, hudba na ní je složená coby soundtrack k arménskému filmu Barva granátového jablka z roku 1968.

Singly z let 2011 až 2015 shromáždil na desce Nymphs a vloni přišel s regulérním druhým sólovým albem Sirens. Je autorem řady remixů a často hraje i jako DJ. Do Prahy se chystá s koncertní sestavou, zahraje v klubu Roxy ve středu 23. srpna.

V Čajovně uslyšíte kromě hudby Nicolase Jaara i rozhovor o Kasárnách Karlín, prostor a jeho program představuje Matěj Velek.

Spustit audio