Mezi svátky si na Vysočině na své přijdou dobrodruzi, rodiny s malými dětmi i lidé preferující klidnější aktivity

27. prosinec 2023 11:30

Vánoční prázdniny na Vysočině si můžete užít naplno. Organizátoři napříč krajem na období od vánočních svátků do Silvestra připravili řadu akcí.

V řadě měst jsou stále v provozu kluziště ať venkovní nebo ta vnitřní. Dvě jsou v centru Jihlavy, další v Humpolci v parku Stromovka pod Dolním náměstím.

V Třebíči 28. prosince od 10 hodin startuje orientační vánoční závod pro veřejnost - tradiční  kufrování začíná v areálu u Kostelíčka. Stejnou akci pořádají o den později i v Novém Městě na Moravě, kde bude možné na trať se startem i cílem v Horáckém muzeu vyrazit od 9 hodin.

A kdo preferuje spíše chůzi než běh, může vyrazit na řadu komentovaných prohlídek do Jihlavy. Konkrétně 29. prosince po stopách jihlavských pověstí anebo druhý den tématickou procházku Jihlava filmová a divadelní. Oba dny se vychází v 10 hodin dopoledne od brány Matky Boží.

Rodiny s dětmi

Jihlavská zoo ve čtvrtek nabízí večerní prohlídky s průvodcem. Začíná se v 16, 16:30 a v 17 hodin u pokladny u řeky. Zoo také nabízí prodlouženou otevírací dobu až do 18 hodin, aby návštěvníci mohli zažít jedinečnou večerní atmosféru areálu.

Vesnička Kladruby na Havlíčkobrodsku láká na svou vyhlášenou vánoční světelnou výzdobu domů, doprovázenou zvukovými efekty. Tisíce světýlek se rozsvěcují na dvě hodiny denně, vždy okolo 17 hodiny.

V Třebíči se dnes v 17 hodin před bazilikou koná živý Betlém v podání dětských herců.

Kulturní akce

Například jihlavská Oblastní galerie pořádá výstavu Maxe Švabinského ke 150. výročí jeho narození anebo dvou současných umělců Jaroslava Grodla a Matěje Lipavského. Grodl je dokonce pelhřimovský rodák. V druhé budově galerie na Masarykově náměstí jsou vystavené obrazy s podtitulem "Pocta zámku v Brtnici“.

Zámku ve Světlé nad Sázavou zase nabízí expozici replik korunovačních klenotů.

V prostorách zámecké konírny v Telči se konají Zimní prázdniny, které nabídnou sérii čtyř koncertů.

Kam na Silvestra

Opomenout nemůžeme tradiční silvestrovský Pochod na Javořici, kde se koná ve 12:30 i přípitek. Na Žďársku se zase můžete zapojit do nočního výstupu na Dědkovskou horu. Start je libovolný, sraz je ve 23 hodin na vrcholu.

A koho to táhne k vodě, může se v poslední den roku projet lodí po Dalešické přehradě. Loď Horácko vyplouvá v 15 hodin z přístaviště v Kramolíně.

Spustit audio