Mezi Vaňovem a Brnou v Ústí nad Labem by mohl začít fungovat nový přívoz

7. květen 2024

Během několika dní by mohl mezi Vaňovem a Brnou v Ústí nad Labem začít jezdit pravidelný přívoz. Plánuje to ředitel Městských služeb Tomáš Vohryzka. Podle něj by mohli koupaliště na pravém břehu Labe využívat i lidé z Vaňova. Přívozem by se tak dostali i na oblíbenou Labskou cyklostezku.

Mezi Brnou a Vaňovem by mohl brzy začít jezdit přívoz

„Chtěli bychom koupaliště v Brné propojit s druhým břehem. Ředitelství vodních cest tam vybudovalo velmi krásné přístaviště, my tam také máme městské molo, které provozujeme, ještě by to chtělo doplnit o nějakou dopravu lidí a kol. Teď jsou potřeba nějaké ty legislativní věci, pojištění a tak dále. Musíme také připravit místo pro převozníka a domluvit se s ním, jestli bude jezdit podle jízdního řádu, nebo na zavolání. Osobně to odhaduji, že by to mohlo během dvou, tří týdnů začít fungovat,“ věří ředitel městských služeb Tomáš Vohryzka.

Čtěte také

Přívoz by vedle cesty na koupaliště mohli lidé využívat i pro cestu na Labskou cyklostezku.

Naopak se spuštěním letošní sezóny přívozu v Neštěmicích na druhé straně krajského města nepočítají.

Podle tamní starostky Yvety Tomkové z hnutí Vaše Ústí se pro přívoz do Svádova nepodařilo sehnat převozníka. V minulosti tam přívoz zajišťoval kapitán, který má teď jezdit mezi Vaňovem a Brnou.

„Bohužel v tuto chvíli nejsme schopni nikoho zajistit, protože se nám nikdo do veřejné zakázky nepřihlásil. Už jsme ji vyhlašovali dvakrát, budeme to opět zkoušet, ale nevím, s jakým výsledkem,“ shrnula Tomková.

Na ostatních místech na dolním Labi se ale lidé přívozy svezou. V provoz je například ten v Malých Žernosekách na Litoměřicku, nebo ve Velkém Březně na Ústecku a na začátku června začne jezdit i přívoz z Dolních Zálezel do Církvic.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související