Mezinárodní Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet přiváží do České republiky eklektický evropský jazz

9. květen 2017

V hudbě česko-slovensko-švédského uskupení se mísí vlivy lyrické skandinávské hudby a současného jazzu se špetkou moravského a slovenského folkloru. Turné se sedmi zastávkami začíná 10. května v Brně.

Švédským členem kvartetu je šestadvacetiletý kytarista Alf Carlsson ze Stockholmu. V letech 2012–2016 studoval na tamější Královské akademii a nyní je součástí švédské jazzové scény.

V roce 2013 získal prestižní Hagström-stipendium pro mladé kytarové naděje a v roce 2014 zkomponoval hudbu pro výstavu Nobelova muzea o nositelce Nobelovy ceny míru, pákistánské aktivistce v oblasti lidských práv, Malaly Yousafzai. V roce 2015 studoval v Nizozemí na Hogeschool voor de kunsten v Rotterdamu, kde se také potkal se svým aktuálním českým spoluhráčem Jiřím Kotačou.

U příležitosti jejich společného českého turné jsme Alfa Carlssona požádali o krátké interview.

Jaká je pozice hudby v tvém životě?

Hudba je na prvním místě. Dává mi uspokojení, výzvy a pocit radosti a pevně doufám, že tomu tak bude, jak dlouho to jen půjde. Aktuálně pracuji na nejrůznějších věcech. Teď zrovna intenzivně píšu novou hudbu pro Kotača/Carlsson Q. Tuto novou hudbu budeme zkoušet poprvé teprve příští týden, na což se moc těším!

Jinak hraji často s triem, které se jmenuje Les Enchantés, s nímž přepracováváme slavné francouzské šansony. Tomuto projektu se velmi daří, vloni jsme hráli opravdu hodně. Obecně v hudbě stále toužím zažívat ty chvíle, kdy se „to“ děje, všechno prostě funguje a nádherná hudba vzniká v daném okamžiku. Přesně k tomu se chci stále vracet, to je to, co mě nutí jít dál!

Když se řekne švédský jazz, koho si Švédové vybaví?

Když Švédové přemýšlí o švédském jazzu, asi si na nějaká jména vzpomenou. Například Monica Zetterlund, která zpívala s Billem Evansem. Nebo pianista Esbjörn Svensson, který tragicky zahynul před pár lety. Ten opravdu posunul „severský zvuk“ na jinou úroveň.

Moc inspirativní byl i jeho předchůdce Jan Johansson – byl to první hudebník snažící se propojit švédskou lidovou hudbu a jazz. Jeho album Jazz på Svenska opravdu dokonale zachycuje melancholii švédské lidové hudby.

A koho bys doporučil k poslechu ze současné švédské scény?

Určitě doporučuji seznámit se s hudbou saxofonisty Johana Christoferssona, ten je opravdu znamenitý! Ale vynikající muziku dělá třeba i trumpetista Henning Ullén.

Jsi absolventem Královské akademie ve Stockholmu, ale studoval jsi i v zahraničí. Kde to bylo a jak pobyt hodnotíš?

Žil jsem rok v Rotterdamu, kde jsem potkal mnoho úžasných muzikantů. Holanďané jsou fajn lidi, se kterými člověk snadno vyjde a navíc jsem tam měl vynikajícího učitele Reiniera Basse, který mi významně pomohl posunout mou hru. Takže krásný zážitek.

Daří se ti uživit se jen hudbou?

Ano, já se teď živím pouze jako hudebník. Konkurence je sice značná, ale je nesmírně inspirující být neustále obklopen špičkovými hudebníky, byť jsou to vaši konkurenti na trhu.

Můžeš stručně popsat okolnosti vzniku kvartetu a hudební materiál, který představíte v průběhu nadcházejícího turné?

V Rotterdamu jsme se potkali společně s Jirkou Kotačou v rámci některých lekcí. Moc se mi líbilo jeho melodické hraní, a tak jsme brzy začali uvažovat rozběhnutí společného projektu. Tak jednoduše to začalo.

Teď vyrážím do České republiky už podruhé. Je to krásná země s mnoha historickými památkami. A kromě hudebních zážitků se samozřejmě opět těším na některý z vyhlášených českých ležáků!

Na turné budeme hrát hlavně autorské skladby všech členů, ale také vlastní aranžmá jazzových standardů a dokonce i slovenskou lidovou píseň.

Alf Carlsson/Jiří Kotača Quartet – Jarní turné 2017

10. 5. Brno

11. 5. Brezno (SK)

15. 5. Ostrava – Český rozhlas Ostrava: Jazz ve Studiu 1

16. 5. Havlíčkův Brod

17. 5. Veselí nad Moravou

19. 5. Písek

20. 5. Praha

autor: Marian Friedl
Spustit audio