Mezinárodní soutěž jazzových houslistů letos proběhne online

3. červenec 2020

„Seifert Competition“ letos přivítá 14 účastníků z 11 zemí. Klání (nejen) jazzových houslistů můžete sledovat také na Facebooku ČRo Jazz od 8. do 10. července, vždy od 20:00.

Polsko je známou líhní jazzových houslistů a již o roku 2014 zde probíhá mezinárodní soutěž pojmenovaná po Zbiegniewu Seifertovi, který „polské škole“ položil nezanedbatelné základy. Podobně jako řada jiných evropských akcí krátce po pandemii probíhá i tato pouze online. 

V porotě letos zasedli houslista Michal Urbaniak, cellista a skladatel Ernst Reijseger a také basista Miroslav Vitouš. Letos neměli snadný úkol, protože do soutěže se tentokrát přihlásilo čtyřicet houslistů, violistů a cellistů z celého světa (dle pravidel se mohou účastnit pouze hráči do 38 let, v žánrech blízkých jazzu). 

Finále soutěže proběhne od 8. do 10. července na Facebooku Českého rozhlasu jazz a také na webu www.seifertcompetition.com. Hudbníci hrají letos o hlavní cenu 10 000 Eur a připravena jsou také ocenění novinářů a publika. Seznam semifinalistů i program soutěžní přehlídky najdete níže. 

Semifinalisté Seifert Competition 2020

Johannes Dickbauer (Rakousko), Gabriel Vieira (Brazílie), Clément Janinet (Francie), Youenn Rohaut (Franie), Tadas Dešukas (Litva), Kristjan Rudanovski (Estonsko), Kristijan Krajncan (Slovinsko), Dawid Czernik (Polsko), John Pearce (Británie), Dominic Ingham (Británie), Omer Ashano (Izrael), Gabe Terracciano (USA), Greg Byers (USA), and João Silva (Portugalsko).

Program online přenosů

  1. 7. – Semifinále 1. den, od 20:00

  1. 7. – Semifinále 2. den, od 20:00

  1. 7. – Finále, od 20:00
autor: Petr Vidomus
Spustit audio