Michal Bugala – 1 st Touch

13. březen 2011

Tématem týdne ve vysílání Euro Jazzu je slovenský jazz. A také Albem týdne je snímek pocházející ze Slovenska. Jde o debutové CD mladého kytaristy Michala Bugaly 1 st Touch, které nahrál v New Yorku.

Pravnuk hudebního skladatele Mikuláše Schneidera-Trnavského a mladší bratr vibrafonisty Štefana Bugaly je pokládán za jednoho z nejnadanějších slovenských kytaristů. Michal Bugala kytaru vystudoval u Guida Jeszenskeho na hudební univerzitě v Grazu. V rámci studia absolvoval mnoho workshopů vedených americkými jazzmeny, přičemž nejvíce jej prý ovlivnilo setkání s Johnem Abercrombiem.

V současné době hraje s bratrem ve fusion formaci Fuse Jazz, spolupracuje s baskytaristy Jurajem Griglákem a Oskarem Rószou, s bubeníkem Martinem Valihorou a především vede svou vlastní kapelu Michal Bugala Group. Příležitostně vystupuje také se Slovenským komorným orchestrom v Žilině a s Trnavským komorným orchestrom. Jako skladatel čerpá inspiraci v tvorbě kytaristů Kurta Rosenwinkela a Adama Rogerse nebo u hudebních projektů Mike Moreno Group či Christian McBride Band.

Pro svou první desku Bugala využil kontaktů z univerzity v Grazu a obklopil se prvotřídními americkými hráči, kteří se mohou pochlubit spolupracemi se jmény jako Herbie Hancock, Roy Hargrove či Pat Metheny. Bugala (coby autor všech osmi originálů) své inspirační zdroje nepopírá, například tento sestřih z alba může evokovat projekty Kurta Rosenwinkela:

Album 1st Touch vzešlo z jednorázového setkání v New Yorku. Zkouška prý trvala tři a půl hodiny a nahrávací session pouze šest hodin. Proto je obdivuhodné, že to na snímku není příliš znát; je na něm zjevná dobrá úroveň skupinové empatie a vzájemné pochopení pro vlastní hudební východiska. Poslechněte si druhý sestřih z alba:

Michal Bugala je po Matúši Jakabčicovi, Andreji Šebanovi, či Davidu Kollárovi další v řadě osobitých a technicky vynikajících slovenských kytaristů. Kompoziční stránka Bugalova umění se na 1 st Touch objevuje poprvé takto výrazněji, jeho hlubší rozvoj na tomto poli nás ale zřejmě teprve čeká. Bude jistě dobré jej pozorně sledovat.

Michala Bugalu můžeme vidět například 16.4. na Jazzfestu Brno, ovšem nikoliv ve vlastním projektu, ale v kapele výborného slovenského basisty Štefana Bartuše.

Michal Bugala – 1 st Touch Michal Bugala – kytara Seamus Blake – tenor saxofon Danny Grissett – piano Vicente Archer – kontrabas Kendrick Scott – bicí

Label: Hudobný fond, SF 00622531, 2011

www.michalbugala.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.