Michal David na jazzovém DVD? Podívejte se na ukázky

16. leden 2012

Ikona normalizačního popu Michal David již delší dobu ohlašuje návrat ke svým jazzovým začátkům. Nyní se objevil na jazzovém DVD basisty Pavla Jakuba Ryby.

Záznam živé nahrávky vznikl 17. 12. 2010 v Bush Roland Circus v Drážďanech, kde se představila rozšířená sestava Rybovy kapely The Fish Men. „Pro tento koncert se mi podařilo sestavit výjimečný band, v němž je Michal David speciálním hostem na klávesy. Jsem si jistý, že se nám podařil skvělý projekt,“ říká o CD/DVD Live in Circus Pavel J. Ryba.

David a Ryba jsou dlouholetí přátelé. „Michala jsem oslovil, protože ho jako klavíristu znám už řadu let a vím, že hrál výborně jazz,“ řekl basista o Davidovi v květnu 2010, kdy hostoval na křtu jazzmanovy desky The Castle v pražské La Fabrice. Pavel J. Ryba navíc velmi často hrává v doprovodné kapele Michala Davida na jeho komerčních vystoupeních.

02532711.jpeg

Koncert v Drážďanech se uskutečnil u příležitosti patnáctého výročí založení zmíněného cirkusu. Kapela v Německu odehrála svůj běžný jazzrockový repertoár a vedle Davida se akce zúčastnil i další host, saxofonista a frontman Bush-Roland Big Bandu Oleksandr Krasyun.

David pro kapelu složil zatím jednu skladbu, The Six. Podívejte se na její provedení na DVD:

David se k návratu k jazzu rozhodl v roce 2009, krátce po návštěvě známého jazzového festivalu v Montreaux. „Tam mě znovu nadchnul jazz a funky. Když děláte třicet let pop, máte chuť si vyzkoušet zas něco jiného. Chci si prostě udělat radost,“ vysvětluje David. Před svým vstupem na popovou scénu začínal právě u jazzu (jako student pražské konzervatoře založil v roce 1976 jazzové kvarteto Čtyři, tehdy ještě pod vlastním jménem Vladimír Štancl).

Podívejte se na další ukázku z DVD Live in Cirkus:

Hráč na bezpražcovou baskytaru Pavel J. Ryba je znám především pro svou fusion-jazzovou formaci The Fish Men. Na jeho albech v minulosti hostovali hráči jako Mike Stern, Jozef Skrzek nebo Dean Brown.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.