Mikkel Nordsø – Blue Lotus

30. květen 2011

Za Album týdne jsme tentokrát vybrali nahrávku originálního dánského tria Blue Lotus, která vyšla u vydavatelství Stunt Records.

Již samo nástrojové složení naznačuje, že se jedná o neotřelý a žánrově těžko zařaditelný projekt: ansámbl tvoří kytarista Mikkel Nordsø, harfistka Tine Rehling a hráč na indická tabla Ole Theill. Jejich hudba vyniká výjimečnou virtuozitou, energií a zvukovou i rytmickou pestrostí. Hudební svět jednotlivých členů se dosti různí, což přispívá k bohatosti žánrů, které Blue Lotus obratně kombinuje.

Ve skladbách, jejichž autorem je povětšinou kytarista Mikkel Nordsø, můžeme zaslechnout prvky jazzu, indické, jihoamerické i skandinávské hudby a také hudby klasické. Koncerty Blue Lotus jsou díky tomu senzací pro milovníky jazzu i world music. Poslechněme si nyní ukázku ze skladby, která dala tomuto triu název – tedy Blue Lotus:

Dánské trio Blue Lotus vzniklo původně jako duo, které tvořili bratranec a sestřenice: harfistka Tine Rehling a kytarista Nordsø. Poté, co vydali své debutové album a odehráli několik úspěšných turné, přizvali ke spolupráci bubeníka a hráče na tabla Ole Theilla. Ten také složil některé obsažené skladby – například tu následující, která nese název Between Leaves:

Tine Rehling patří v současné době k nejlepším skandinávským harfistkám, působí v oblasti sólové i komorní hry a spolupracuje s mnoha skladateli. Mikkel Nordsø patří zase k nejznámějším dánským kytaristům, který se pohybuje zejména ve vodách jazz-rockové fúze. V minulosti spolupracoval například s baskytaristou Stanley Clarkem, či s Georgem Dukem. Působil také v bezpočtu jazzových, rockových i popových skupin. Třetí člen tria Blue Lotus, bubeník Ole Theill, studoval indickou klasickou hudbu přímo v Indii a od poloviny sedmdesátých let se podílel na více než stovce alb různých žánrů.

Poslechněte si koncertní ukázku skladby Fatamorgana, která je rovněž na albu obsažena:

Dánské trio Blue Lotus představuje world-fusion, která je („ne-skandinávsky“) horkokrevná, velice svébytná a navýsost aktuální.

Mikkel Nordsø, Ole Theill, Tine Rehling – Blue Lotus

Mikkel Nordsø – akustická kytara Ole Theill – harfa Tine Rehling – tabla

02346149.jpeg

Label: Stunt Records, 2010 www.myspace.com/mikkelnordsoe

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.