Miroslav Hloucal

Miroslav Hloucal je český trumpetista, skladatel a aranžér. 

Pro program 100 let jazzu/100 let rozhlasu aranžoval skladby Popínavý břečťan (Radim Hladík) a Smutné blues (Jaromír Hnilička, Stanislav Veselý).

Miroslav Hloucal studoval v Praze na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka a už v té době začal spolupracovat s předními osobnostmi české jazzové scény jako například s Emilem Viklickým, Romanem Pokorným, Karlem Růžičkou a dalšími.

Prošel skupinami Infinite Quintet, Points, Lanugo nebo Bucinatores a také Orchestrem Gustava Broma a Velebandem, spolupracoval s triem Petra Zelenky a Pražským Big Bandem Milana Svobody. Byl také hostem v kapele Douga Wimbishe a zúčastnil se společného turné s Hiramem Bullockem, na jeho živé nahrávce z roku 2007 se podílí jako člen dechové sekce The Czech Horns.

Vlastní hudbu s prvky moderního mainstreamu, hard bopu a free jazzu hrál se svým Miroslav Hloucal Quartetem, později v rámci Miroslav Hloucal Quintetu (společně se saxofonistou a druhým aranžérem Janem Fečem) přidal k vlastní tvorbě úpravy romských písní.

V roce 2012 se zúčastnil jako host natáčení alba The Form saxofonisty Ondřeje Štveráčka a na tuto nahrávku přispěl dvěma svými kompozicemi. V roce 2014 natočil v duu s pianistou Emilem Viklickým album Afterdark, na kterém se podílel i několika autorskými skladbami. V téže době měl výrazný hráčský podíl i na albu slovenského pianisty a skladatele Ľuboše Šrámka White Dream, na které přispěl i svou vlastní skladbou 6 a.m. Na albu Rozhlasového big bandu Gustava Broma Corresponance, natočeném v roce 2016, najdeme jeho skladby After Midnight a Trump & Bone. Hloucal je také členem skupiny The Track Inspection pod vedením Jana Andra, na jejíž album Introducing zařadil svou skladbu Sundance.

V poslední době byl přizván například na jazzové album Zofie Dares (Žofie Dařbujánové) s názvem Dare to Love, spolupracuje také s hip hopovou skupinou Prago Union, s S.V.A. Triem nebo s Igorem Ochepovským. Spolu s Matejem Benkem se podílel na aranžmá skladeb Jaroslava Ježka pro projekt Ondřeje Rumla Jdeme na Ježka.

Sledujte nás