Miroslav Vitouš vrcholem oslav Mezinárodního dne jazzu

26. duben 2017

V rámci oslav Mezinárodního dne jazzu chystá festival Mladí ladí jazz na neděli 30. dubna unikátní večer v koprodukci s Českým rozhlasem Vltava.

VSTUPENKY ZAKOUPÍTE ZDE

V pražském Paláci Akropolis zahraje jazzová legenda Miroslav Vitouš, Rozhlasový Big Band Gustava Broma a mladý slovenský objev Ľudové Mladistvá. Večer bude možné sledovat také v živém videopřenosu.

Oslava jazzového svátku zakončí osmý ročník festivalu Mladí Ladí Jazz. Odstartuje v 18 hodin projektem Ľudové Mladistvá, letošního vítěze Jazz Fruit, soutěže pro mladé jazzové talenty.

Ľudové Mladistvá spojují prvky folklóru, jazzu a vážné hudby. Fúze zdánlivě nesourodých prvků je v aranžmá pianisty Martina Štefánika ojedinělá a devítičlenná skupina si záhy po svém vzniku získala pozornost široké veřejnosti.

Hlavní hvězdou večera bude Miroslav Vitouš Trio. Projekt legendárního basisty je založený na improvizační interakci s českým saxofonistou Karlem Růžičkou ml. a slovenským pianistou Lubošem Šrámkem. Všichni tři hudebníci se setkají teprve den před koncertem a po většinu jejich hudebního vystoupení půjde o momentální hudební dialogy či trialogy a práci s hudebními náladami.

Miroslav Vitouš je mimo jiné spoluzakladatelem kapely Weather Report, jedné z nejvýznamnějších jazzrockových formací, s níž natočil celkem pět alb. Velkou část jeho autorské tvorby vydalo prestižní vydavatelství ECM a na jeho nahrávkách hostují hráči jako Jan Garbarek, Jack DeJohnette či John McLaughlin.

Večer zakončí Rozhlasový Big Band Gustava Broma. Jeho spolupráce s veřejnoprávním rozhlasem nyní sleduje potřebu hledat nové talenty a skladatelské osobnosti, angažovat hvězdné sólisty či podporovat soudobou, původní tvorbu, která propojuje jazz s ostatními hudebními styly.

Svědčí o tom projekty se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, vystoupení s kapelou Blue Effect na Rock for People či účast na festivalu United Island. V několika skladbách s big bandem zahraje také host večera Miroslav Vitouš.

Celý večer bude živě přenášet Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Jazz, jeho součástí bude také videopřenos na YouTube kanálu a Facebooku stanice Vltava. V rámci koncertu se bude natáčet dokumentární film „Miroslav Vitouš – jazzová legenda“.

Mezinárodní den jazzu ‒ Palác Akropolis, Praha, 30. 4.

18:00 Ľudové Mladistvá19:00 Miroslav Vitouš Trio20:00 Artbeaters. Přímý přenos jazzového koncertu Slovinského rozhlasu a televize v Lublani21:00 Rozhlasový big band Gustava Broma & Miroslav Vitouš

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka