Moderní kotle povinně už od 1. září. Kominík upozorňuje na nejčastější chyby

30. duben 2024

Na začátku září 2024 začne platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva, nejen v rodinných a bytových domech, ale také ve stavbách pro rodinnou rekreaci. Cílem je zlepšit životní prostředí.

„Neměly by fungovat spotřebiče EURO 1 a EURO 2. Naopak v provozu mohou zůstat spotřebiče EURO 3, 4 a 5. Daný spotřebič by měl být jednou za tři roky kontrolován výrobcem, u kterého jste si kotel koupili,“ vysvětluje kominík Luboš Petříček, který zároveň apeluje na větší osvětu ohledně používání nových kotlů.

Nešetřete na špatném místě

„Ze své vlastní zkušenosti vím, že i když máte ten nejnovější spotřebič, tak pokud v něm neumíte správně topit, tak je to úplně zbytečná investice,“ podotýká kominík a pokračuje:

„Největší chybou, kterou lidé velmi často dělají, je to, že naloží kotel vrchovatě a zavřou vzduch, aby to hořelo co nejdéle. Tím dochází k nedokonalému spalování. A právě v takovém případě je pak jedno, jestli máte kotel jedničku nebo pětku.“ Podle Luboše Petříčka to lidé dělají proto, že se snaží šetřit.

Komín - kouř

„Naložím vrchovatě, pak plamen přiškrtím. Sice se moc neohřeju, ale přiložit půjdu až za pět hodin,“ popisuje myšlení tzv. šetřílků kominík a dodává, že tímto způsobem se kvalitnějšího ovzduší rozhodně nedočkáme ani se super moderním kotlem.

Nový kotel může znamenat i nový komín

Kominík upozorňuje také na kontrolu spalinové cesty při montáži nového kotle.

„Stává se, že přijde firma, která nový spotřebič napojí na starý komín. A přitom ten komín je nevyhovující. Topenář chce prodat a počítá s tím, že si to zákazník pak nějak vyřeší. I takové případy jsem zažil,“ tvrdí Luboš Petříček. Proto radí pohlídat si při montáži nového spotřebiče návaznost na komín, který musí splňovat podmínky moderního kotle.

Konkrétní dotazy posluchačů, které se týkají jednotlivých typů kotlů, si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související