Mohelnice je od začátku března bez výjezdové základny zdravotnické záchranné služby. Jaké jsou další plány?

20. březen 2024 10:59

Bez výjezdové základny jsou od začátku března zdravotní záchranáři v Mohelnici. Zatím měli zázemí v nájemních prostorech lékařského domu. Ty ale nesplňovaly hygienické normy. Zároveň se zkomplikoval plán na stavbu nové základny u dálnice D35. Náhradní, dočasné prostory vedení města hledá.

V přízemí lékařského domu v mohelnické Nádražní ulici ještě nedávno fungovala základna záchranářů. U dveří do jejích prostor ještě visí obrazovka s nápisem zdravotnická záchranná služba. Jsou ale zamčené. Samotní pacienti by ale dočasný přesun mohelnické posádky mimo město neměli nijak pocítit

„Tento rajón stále vykrýváme jinými posádkami, tím pádem se pořád splňuje dojezdový čas. Pokud se jedná o výjezdy s vysokou prioritou, tak vždy na místo povoláváme leteckou záchrannou službu, které je tam v řádech několika minut,“ říká mluvčí krajských záchranářů Lucie Mikisková.

Záchranáři nově ve stanici dobrovolných hasičů?

Vedení Mohelnice aktuálně hledá jiné vhodné prostory, které by mohla záchranná služba využít. Podle místostarostky Jany Kubíčkové z uskupení Mohelnická demokracie se nabízí stanice dobrovolných hasičů v ulici 1. máje. Bylo by ale nutné je stavebně upravit.

„Není to tak, že by se tam záchranka mohla nastěhovat okamžitě. Čekáme na odpověď paní ředitelka ze záchranky, jestli jsou ty prostory vyhovující na to, abychom je mohli předělali,“ popisuje Kubíčková.

Olomoucký kraj zároveň neopouští plán na výstavbu nové základny. Jak ale připomíná náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák z ODS, projekt zbrzdilo nesouhlasné stanovisko Ředitelství silnic a dálnic.

„Olomoucký kraj v Mohelnici dlouhodobě plánuje vybudovat novou základnu pro záchranáře, ale vytipovaný pozemek je zablokovaný ze strany Ředitelství silnic a dálnic pro výstavbu dálnice,“ vysvětluje Horák.

Vedení města bude jednat s ŘSD

Podle mohelnické místostarostky Kubíčkové ale je reálné, že nakonec bude možné původně zamýšlený pozemek pro výstavbu základny využít. Vedení města bude s Ředitelstvím silnic a dálnic jednat.

Než se povede pro mohelnické záchranáře najít vhodné dočasné prostory, budou fungovat v nově vybudované základně v Zábřehu. Její zprovoznění je v plánu na polovinu dubna.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio