Molekulární genetik Pačes: Od umělé inteligence si ve vědě hodně slibujeme. Mluvíme o blízké budoucnosti

23. červen 2023

Možnosti popularizace vědy, role umělé inteligence nebo mentoring v nové vědecké kariéře. To jsou témata, která na Dvojce komentuje molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd. Poslechněte si audiozáznam rozhovoru. Moderuje Zita Senková. 

Jakou roli zastává umělá inteligence ve vědě a při studiu? „Některé typy umělé inteligence vědci používají už dlouho,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... molekulární genetik Jan Pačes. Ale generativní jazykové modely jsou novinkou, připouští v rozhovoru se Zitou Senkovou. 

Podle něj možnosti umělé inteligence významným způsobem vědu ovlivní. „Potenciál je obrovský, hodně si od toho slibujeme,“ odhaduje vývoj.

Čtěte také

Umělá inteligence by například mohla přinést lepší orientaci v množství textů, které vědci generují. „Jedna věc je experiment, druhá věc je experiment vysvětlit široké veřejnosti a pak ještě navíc veřejnosti vědecké. Tam role bude velká,“ myslí si Pačes. 

„V obrovském množství informací už se nikdo neorientuje, umělá inteligence by mohla pomoci,“ komentuje další vývoj. Systémy a nástroje umělé inteligence molekulární genetik nazývá prodlouženou rukou nebo vedlejším mozkem vědce. „Vidím v tom velký potenciál do budoucnosti. Možná se bude muset školství a systém zkoušení a hodnocení studentů změnit,“ myslí si. 

Zvědavost mladé generace vědců

Umělá inteligence bude mít důležitou roli nejen při vědeckém bádání, ale i při studiu. Vědci i studenti musí být připraveni. „Kdo nezachytí nástup, bude mít potíže,“ míní Pačes. Umělá inteligence podle něj změní i charakter některých profesí. „Například u lékařů to bude užitečný pomocník,“ odhaduje Pačes. 

Jan Pačes se věnuje práci se studenty a za nejdůležitější vlastnost začínajícího vědce považuje zvědavost: „Člověk musí mít chuť přijít věci na kloub. Vnitřní poctivost hledat, jestli opravdu tomu na kloub přišel. Ne vyplnit tabulku a poslat ji dál.

Kdo tyto vlastnoti má, vědu podle genetika dělá rád. „Není žádné lepší zaměstnání než moci přemýšlet a objevovat nové věci, vyznává se Pačes. 

Spustit audio

Související