Mozartova dechová serenáda - dejte si brýle na uši

28. květen 2020

Mozarta je potřeba poslouchat jinak, než jiné autory. Dvojnásob to platí pro rozsáhlou, sedmivětou skladbu, v níž hrají jen dechové nástroje. 

Mozart je považován za Sluníčko, ale posluchačská cesta k němu nebývá úplně bezstarostná. To nejkrásnější v jeho hudbě se odehrává v "druhém plánu", v doprovodech, propracovaných protihlasech k hlavní melodii. Také formy jeho skladeb se často odchylují od zavedených postupů. V první části se po pomalém úvodu rozjede sonátová forma, ta ale nemá klasická tři témata - hlavní, vedlejší a závěrečné - ale jen jedno! Přesto je to sonátová forma jak vyšitá.

Více najdete v úvodním videu Lukáše Hurníka a ještě více v kompletní nahrávce díla v podání SOČR.

autor: LH

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.