MusiCafé s Jiřím Plockem: Druhý život písní Boba Dylana

14. červen 2019

V dubnu hned třikrát po sobě takřka vyprodal Lucernu. Patří k nesporným písničkářským velikánům a během posledních více než padesáti let ovlivnil celé generace posluchačů. A nejen je - písničky Boba Dylana inspirovaly také mnohé hudebníky a zpěváky, kteří je už od 60. let 20. století zařazovali do svého repertoáru a zažehli tak jejich druhý život.

K popularitě Dylanových písní přispěla už v 60. letech 20. století slavná americká skupina Byrds. Tam, kde mnohé posluchače nemuselo oslovit jednoduché písničkářské pojetí, prosadil se typický zvuk skupiny, ve své době v USA slávou srovnatelné s Beatles.

Dylanovy písně přebírali také další písničkáři nebo rockové skupiny, a to i za hranicemi Unie. V pořadu MusiCafé tak třeba zazní protiválečná Masters of War v podání charismatického zpěváka, hudebníka a skladatele z Portorika, Josého Feliciana.

Pojďte, vy mistři války
Vy, kdo vyrábíte všechny ty zbraně
Vy, kdo stavíte smrtící letouny
Vy, kdo konstruujete velké pumy
Vy, kdo se schováváte za zdmi
Vy, kdo se schováváte za pracovními stoly
Chci jen, abyste věděli
že vidím skrz vaše masky

Bob Dylan - Masters of War

Okouzlení Dylanem se samozřejmě nevyhnulo ani bývalému Československu a dodnes jeho písně žijí například v repertoáru skupiny Druhá tráva v kongeniálních českých překladech Roberta Křesťana.

autoři: Jiří Plocek , Zdeněk Přidal
Spustit audio