Na čem dělá... saxofonista David Fárek

15. červen 2016

Ne každý muzikant české scény se může pochlubit angažmá tak odlišnými jako David Fárek. Je členem Hudby Hradní stráže a Policie České republiky, dvou divadelních orchestrů, několika menších „klubových“ uskupení a má rovněž bohaté zkušenosti jako bigbandový hráč.

„Mé hudební aktivity jsou velice různorodé, za což jsem velmi vděčný. Díky tomu se mohu pohybovat napříč různými žánry a potkávat velké množství muzikantů, kteří jsou většinou i mými přáteli a zároveň zdrojem dalšího poznání,“ říká Fárek.

Během relativně krátkého hudebního života měl na své kolegy štěstí. „Například v Big Bandu Českého rozhlasu, který ve své době řídil pan Václav Kozel, tehdy působili pánové Jiří Kudrman, František Kryka, Sváťa Macák, Sváťa Košvanec, Pavel Husička, Václav Týfa a mnoho dalších úžasných lidí.“ Velkým zdrojem zkušeností pro Fárka byly i tři čtvrtroční angažmá na lodích. Ta absolvoval vždy o letních prázdninách v době studia na konzervatoři.

Ještě před čtyřmi lety také hodně učil, ale v současné době už pouze hraje. „Z časových důvodů jsem toho bohužel musel zanechat. V roce 2012 jsem totiž nastoupil k Hudbě Hradní stráže a Policie ČR, kde jsem doposud zaměstnán,“ vysvětluje.

„Mimo působení v tomto orchestru hraji také v Karlínském divadle anebo v divadle Studio Dva, jehož představení Vánoční koleda a Děvčátko jsou dílem citlivého muzikanta Kryštofa Marka. S ním se občas potkávám i mimo divadlo, třeba v Big Bandu Svatého Blažeje, kde se kromě jeho skladeb hrály i věci trumpetisty Jana Hasenöhrla a dalších autorů.“ Fárek se zúčastnil také dvou letošních provedení Markovy nové Sinael Jazz Symphony a jazzové suity Midnight Pictures.

„Neměl bych také vynechat Orchestr Karla Vlacha. Velice si vážím toho, že mohu být součástí tohoto tělesa, které mi bylo dáváno za vzor již mým prvním učitelem saxofonu na ZUŠ v Českém Těšíně, panem Hubertem Dudou.“

Dalším Fárkovým big bandem, tentokrát ryze autorským, je Concept Art Orchestra. „Zúčastnil jsem se natáčení jejich úspěšného loňského alba The Prague Six,“ zmiňuje album, které nedávno získalo Cenu Anděl. „Těším se letos ještě na krumlovský festival, kde s jiným big bandem, Czech Big Company, budeme 5. srpna doprovázet legendárního trumpetistu Artura Sandovala.“

David Fárek

Kapelou, která Fárka provází nejdéle, je Nedaba, kvintet vedený pianistou a skladatelem Tomášem Sýkorou. „Ačkoli Nedaba v současné době ‚spí‘, rozhodně to není napořád.“ Z klubové scény dále uvádí kapelu Hot Line pianisty Jana Hály nebo trio se svým švagrem, bluesovým zpěvákem, pianistou a hráčem na foukací harmoniku Tomášem Homutou.

„Občas mám to štěstí, že jsem přizván k natáčení desky. Naposledy to bylo album Srdeční příběh zpěváka a skladatele Michala Ambrože, jehož producentem byl David Koller. Zajímavá zkušenost s úplně jiným druhem hudby!“

Přispěl také na desku uskupení Prime Time Voice, vedené kontrabasistou Jaroslavem Šimíčkem. „Jedná se o velice osobitá aranžmá autorských skladeb i standardů pro dámské vokální trio a doprovodnou kapelu,“ popisuje Fárek tvorbu formace.

„Osobně se považuji za řemeslníka hudby. Není mi proto cizí hraní na plesech, svatbách, ani jiných akcích. Díky Bohu za jakoukoli možnost živého hraní!“

autor: Jan Mazura
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.