Na Finksteinu nad Smržovkou by měla do dvou let stát Neviditelná rozhledna

18. leden 2016

Na turisticky oblíbené skalní vyhlídce Finkstein nad Smržovkou by měla vyrůst nová rozhledna. Jizerské hory by tak měly mít do dvou let další dominantu. Rozhledny patří k nejoblíbenějším místům na Jablonecku, a právě proto se ve Smržovce rozhodli mít svoji vlastní. Její zajímavostí bude to, že bude průhledná, z některých úhlů téměř neviditelná.

„Chtěl jsem, aby tu skálu udělali celou, aby to pojali se vším všudy, aby i ty starý cestičky tam znova vykoukly…“ vysvětluje svůj požadavek Marek Hotovec z nad vizualizacemi rozhledny na Finksteinu.

„Smržovská vyhlídka se nachází asi 10 minut od centra města. Pracovně tomu říkáme Neviditelná, nebo Průhledná rozhledna, protože by měla být ze subtilních materiálů a neměla by bránit pohledu z toho hlavního skalního masivu,“ vysvětluje Hotovec.

Ze skalní vyhlídky je krásně vidět na město, na vzácný kamenný most, na Jizerské hory i na Krkonoše. Není tedy divu, že se zrodila myšlenka postavit tam rozhlednu.

Rozhledna na Finksteinu nad Smržovkou – návrh Architekti Mjölk

„Před třemi lety jsme začali řešit v rámci euroregionu Nisa, že by bylo dobé po sto letech zase rozšířit řady těch vyhlídek a rozhleden a logicky nás napadlo, že bychom se měli zabývat touto skálou,“ vysvětluje Marek Hotovec.

Návrh na podobu rozhledny nad Smržovskou vznikl v libereckém ateliéru Mjölk, kde se na rozhledny specializují, potvrzuje architekt Jan Vondrák. „V současné době zpracováváme jednu rozhlednu do Bílého potoka, jednu na Smržovku na Finkstein a další vyhlídku do Tanvaldu a vyhlídky v Rokytnici…“

Rozhledny jsou pro Jizerské hory typické a patří k nejoblíbenějším místům, kam se vydávají místí i výletníci z Česka i zahraničí, potvrzuje Regina Fučíková z jabloneckého infocentra.

„Rozhledny přitahují turisty určitě, protože Jablonec není, oproti jiným městům v Čechách, tak historicky významný, ale Jizerské hory a jejich kamenné rozhledny jsou asi úplně nejnavštěvovanější...“

autor: sas
Spustit audio