Na Nepál jeden život nestačí. Horolezec Honza Tráva Trávníček o šrámech i radostech z hor

19. březen 2024

Nepálský hospodský, horolezec, který stál na vrcholu 5 osmitisícovek, vystudovaný geodet a taky někdejší manažer Znouzecnosti bilancuje svoje vidění světa v cestovatelském podcastu Radia Wave. Nejen něhu Himálaje, ale i těžké životní a lezecké momenty nebo některé méně známé, například jihoamerické zkušenosti.

„Dodneška obdivuju odvahu tatínků, kteří nás vzali jako partu na první ferraty,“ vypráví Honza Tráva Trávníček o svých horských začátcích. Tenkrát si ještě nedokázal představit, že hory budou jeho obživou i celoživotní vášní, jako je tomu dnes.

Beru, co přichází

Ne všechno ale šlo při prvních velkých expedicích hladce. „Na pamírské sedmitisícovce Pik Korženěvské mi v náručí zemřel nejlepší parťák a kamarád. Tři roky jsem pak do vysokých kopců nejezdil. Neměl jsem sebemenší chuť na hory a jakékoli riziko. Asi to byl blok. Nechal jsem to plynout, protože nebyla jiná cesta.“

„Nepál ve mě nechal šrámy v dobrém slova smyslu. Ale můj celoživotní sen to původně nebyl. Já to takhle nemám. Beru věci, co přichází. Na jahodách ve Skotsku jsem si tenkrát vydělal peníze a vyrazil jsem tam poprvé,“ vypráví o své vztahu k Nepálu, kde dnes organizuje expedice, vede trekové skupiny a provozuje taky Czech Pub v hlavním městě Káthmándú.

Na Nepál jeden život nestačí

„Na Nepál jeden život nestačí,“ dodává. „Ale nejdůležitější je vůbec někam vyrazit. Na Nepál pěju ódy, ale mám rád Itálii, Španělsko, je potřeba se podívat, jak se žije jinde. Naše zemička není všechno.“ Co Trávu cestovatelsky hodně zaujalo, je Bolívie, kde vystoupil mimo jiné na šestitisícový vrchol Huyana Potosí. „Určitě se tam chci ještě někdy vrátit, tvrdí v cestovatelském podcastu Radia Wave Casablanca.

Proč Honza Tráva Trávníček říká, že neumí být sám se sebou? Jak žije s kloubní lupénkou a také s rakovinou, se kterou už vystoupil na dvě osmitisícovky? Jak se mění Nepál a Šerpové? Poslechněte si celý noví dál podcastu Casablanca a podívejte se na web Honzy Trávníčka

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.