Na pražském Výstavišti zazáří jazz. Pod taktovkou Českého rozhlasu

11. září 2020

Pražské hudební festivaly spojily síly v unikátním projektu Praha Září, který v průběhu září na holešovickém Výstavišti představí desítky tuzemských i zahraničních kapel. Ve spolupráci s United Islands of Prague zde svou vlastní scénu spustí 13. září také stanice Český rozhlas Jazz.

Program United Islands má letos podtitul „Deutsche Edition“. S nápadem přivézt do Prahy hudebníky z jedné země, naposledy z Británie, přišli organizátoři minulý rok a koncept sklidil mnoho pozitivních ohlasů. Letos se návštěvníci mohou těšit na mnoho talentovaných hudebníků ze sousedního Německa.

Český rozhlas Jazz se na odpoledne 13. září usídlí na jedné ze scén Výstaviště (tzv. Park Stage). Headlinerem programu je německá jazz-funková kapela Jin Jim. Nebudou ale chybět ani zástupci české scény, mimo jiné zpěvačky Sisa Fehérová nebo Nina Marinová. Vstup na koncerty je opět zdarma. 

Český rozhlas Jazz Stage na United Islands 2020 - Park Stage

Neděle 13. září - Výstaviště Praha-Holešovice

13:30 Jiří Šimek & Electric Madness  (CZ)

15:30 Sisa Fehérová & Fehero Rocher (CZ/SK)

17:30 Nina Rosa (CZ/SK)

19:30 Jin Jim (DE)

Odpoledne otevře pianistka a skladatelka Kristina Barta s projektem Event Horizon, který se nedávno probojoval na jazzový showcase festival Jazzahead v Brémách. Na Výstavišti živě představí čerstvě natočené album Love and Passion, které u rakouského labelu Alessa Records vyjde začátkem příštího roku. Event Horizon hrají originální a kreativní hudbu vycházející z moderního jazzu, v němž se odráží i dřívější studium klasické hudby hlavní protagonistky. 

Nina Rosa je skupina slovenské zpěvačky a houslistky Niny Marinové, které se přezdívá díky zajímavé barvě hlasu slovenská Amy Winehouse. Hrají písně v různých jazycích i hudebních stylech inspirovaných jazzem, swingem, reggae či folkem. Jejich debutové album Discover si vysloužilo tři nominace na slovenské ceny Radio_Head Awards.

Fehero Rocher je kvartet slovenské zpěvačky a skladatelky Sisy Fehérové, žijící v Praze. V roce 2016 vydali debutové album Cirrus pod značkou vydavatelství Slnko Records. Za svou existenci si zahráli na mnoha pódiích jak česko-slovenských, tak i zahraničních klubů a festivalů. Vystupovali například před Richardem Bonem, Esperanzou Spalding nebo Avishai Cohen Trio. V jejich autorském repertoáru najdete hlavně spojení jazzu a alternativy, opomenout nejdou ale ani prvky soulu a world music. V průběhu posledního roku, na základě stále intenzivnějšího uvědomování si vlastních slovanských kořenů, se v jejich hudbě začala objevovat i lidová hudba v nápaditých aranžích.

Hlavním lákadlem večera bude čtveřice Jin Jim, německý objev poslední doby. Nepochybně jazzové podhoubí se zde přirozeně prolíná s vlivy art-rocku, latiny, ale i metalu. Basista Ben Tai Trawinski, který skládá většinu skladeb, to popisuje lapidárně: „Jsme rytmicky velmi komplexní a přitom harmonicky přístupní, s vlivy od flamenca po indickou hudbu a pop.“ Originality výrazu Jin Jim dosahují hlavně neobvyklým složením s ústřední rolí flétny a elektrické kytary (excelentní peruánský flétnista Daniel Manrique-Smith na festivalu hrál i loni) a leckdy drsnou rockovou rytmikou. Ačkoli Jin Jim fungují sedmým rokem, do širšího povědomí se dostali díky albu pro známý label ACT, které vyšlo před dvěma lety. 

Vstup na ČRo Jazz Stage je tradičně zdarma. Rozhlas jazzové koncerty také nahrává a jejich záznamy postupně připravuje do vysílání.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

Související