Na výstavu do bazénu. Liberecká galerie vystavuje mladé sochařky i obří dřevěnou vlnu

4. červen 2019

Co zajímavého se dnes děje v ženském sochařství, jak se stalo, že to v Liberci v šedesátých letech žilo sochařskými přehlídkami, a proč bude na výstavě Mystika hygieny kvasit zelí? Nejen o tom mluvily v ArtCafé kurátorky Markéta Kroupová a Lenka Sýkorová, autorky aktuálních projektů v Oblastní galerii Liberec.

Až do poloviny osmdesátých let 20. století byly v budově Oblastní galerie Liberec městské lázně. Bazénovou historii honosné stavby dle plánů vídeňského architekta Petra Paula Branga dnes připomínají jen specifické skříňky na oblečení a varovný nápis na jednom ze sloupů, že plavky lze ždímat pouze do výlevky. Ducha tu ovšem návštěvníci mohou osvěžovat dodnes  aktuálně si pro ně galerie připravila dvě velké výstavy.

Nezapomeň odpočívat

Mystika hygieny kurátorské dvojice Lenka Sýkorová a Viktor Čech odkazuje k tématu psychické i fyzické očisty, k němuž se současná generace mladých umělců podle kurátorky Sýkorové často uchyluje. Výstavě v hale pod bazénem vévodí obrovská dřevěná vlna z dílny slovenského intermediálního umělce Juraje Gábora. Vlna prostor nejenže krásně provoněla, ale diváka také spolehlivě dokáže naladit do odpočinkového módu. Návštěvník přitom vůbec nemusí tušit, k čemu přesně odkazují díla a instalace pěti dalších českých, slovenských a rumunských umělců, která z dřevěné vlny vyrůstají jako podmořská flóra zpoza atolů.

Oblastní galerie Liberec: Mystika hygieny

„Proto jsme do výstavy nechtěli dávat popisky, divákům nabízíme jen jednoduchý plánek s rozložením děl jednotlivých autorů,“ vysvětluje Lenka Sýkorová. „Jde nám hlavně o to, aby si lidé uvědomili, že jít do galerie nebo do bazénu není něco, co bychom měli z nedostatku času omezovat. Že relaxace je součást života a má vyvažovat práci,“ dodává.

Výstava v budově s lázeňskou historií je v podstatě splněním snu této kurátorky, která už pět let touží uspořádat výstavu v prostorách vypuštěného nebo nepoužívaného bazénu. „Říkala jsem si, že moje představa postkonceptuálního uvažování o kresbě, kdy je to třeba provázek nebo nějaká stopa, by se hezky vyjímala právě v bazénové hale,“ konstatuje odbornice, která se už půl roku zaobírá tématem mentální hygieny, a to spolu se svými kolegy z Fakulty umění a designu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Co socha, to jiný přístup

Zatímco v podzemí se potichu vzdouvá dřevěná vlna, v hlavní bazénové hale v přízemí se návštěvník prochází mezi objekty z dílny čtrnácti tuzemských sochařek mladé a střední generace. V naprosté většině se jedná o absolventky pražské Akademie výtvarných umění, což je scéna, kterou dlouhodobě sleduje kurátorka Markéta Kroupová. Výstavu pojmenovanou Krása a půvab  současné české sochařky připravila spolu s kolegyní Ivou Mladičovou. Jejich cílem bylo ukázat mnohost přístupů v ženské soše, společné téma bychom tedy v Liberci hledali jen stěží.

Oblastní galerie Liberec: Mystika hygieny

Výstava, na které si mohou návštěvníci prohlédnout betonové, jemně ironické sochy Anny Hulačové, umělkyně nominované na Cenu Jindřicha Chalupeckého, stejně jako křehké, k nerozeznání podobné autoportréty sesterské dvojice Lenky a Markéty Melkusových nebo luxusní spodní prádlo z ptačího peří od Pauliny Skavové, vzdáleně odkazuje k padesát let starému libereckému projektu Socha a město. V tehdejší turbulentní době konce šedesátých let se v ulicích Liberce objevily pro občany města mnohdy šokující instalace od někdejší mladé generace umělkyň a umělců  Karla Nepraše, Vladimíra Preclíka, Olbrama Zoubka, Evy Kmenové anebo Věry Janouškové.

Přemýšlely jsme nad tím, jakou formou Sochu a město připomenout, a nakonec jsme zvolily variantu udělat velkorysou výstavu,“ vysvětluje Markéta Kroupová. „Nechtěly jsme kopírovat ten model, že bychom vyšly do ulic a sochy umístly v prostoru, to už dnes není nic nového. Několik soch jsme daly před galerii, tam ale fungují spíš jako poutač na výstavu,“ dodává.

Přehlídka práce současných českých sochařek potrvá v Oblastní galerii Liberec do 9. června, Mystika hygieny do 1. září.

Poslechněte si celé ArtCafé s hudbou Michala Pařízka, který se zaměřil za ženské hudebnice vystupující na jednom z největších evropských festivalů, barcelonském Primavera Sound:

Spustit audio

Související