Na začátku příštího týdne začne platit zákaz HHC

2. březen 2024 13:00

Pokuta až 15 tisíc korun bude od příštího týdne hrozit lidem, kteří u sebe budou mít do 10 gramů výrobků s HHC. Látka má povzbuzující účinky, ale ve větších dávkách může vyvolat úzkosti, závratě nebo poruchu vědomí.

Tresty budou hrozit za prodej a taky přechovávání výrobků s HHC. Zákaz má být podle vlády jen dočasný do té doby, než zákonodárci schválí přísná pravidla jejich prodeje. To by mělo být do začátku příštího roku.

Kontroly

Dodržování zákazu bude u prodejců kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která bude mít na starosti hlavně kontrolu potravin. Tedy třeba to, jestli se v prodejních automatech i v obchodech už opravdu nedají koupit gumoví medvídci a jiné cukrovinky s HHC. Krajské hygienické stanice zase budou kontrolovat, jestli obchodníci neprodávají náplně do elektronických cigaret nebo předbalené jointy s obsahem HHC. Žádnou masivní kontrolní akci ale hygieny neplánují.

Potravinářská inspekce v tuto chvíli kontroly odmítla komentovat, podrobnosti chce sdělit, až začne zákaz platit. Pokud inspekce nebo hygienické stanice v obchodech nějaké výrobky s HHC najdou, tak to oznámí policii. Nabízení, prodej, dovoz i vývoz, ale taky přechovávání HHC pro někoho jiného bude totiž podobně jako u dalších drog na seznamu návykových látek trestné. Hrozit za to může i rok až osmnáct let vězení.

HHC pro vlastní potřebu

Držení HHC jen pro vlastní spotřebu bude přestupek se sankcí až 15 tisíc korun, pokud jde tedy o množství menší než malé. Hranici bude policie posuzovat stejně jako u THC.

Spustit audio

Související