Nadžánrové Vertigo oslaví 15 let na scéně

29. září 2017

Kdysi parta studentů Konzervatoře Jaroslava Ježka, nyní neodmyslitelná součást české jazzové scény: skupina Vertigo oslaví 15 let existence na velkém koncertě pražském v Divadle Archa ve středu 4. října. Účast na akci přislíbili také hosté Lenka Dusilová, David Dorůžka či duo Tara Fuki. Živý videopřenos přinese Český rozhlas Jazz na svém facebookovém profilu od 20:00.

Sofistikované kompozice a totální improvizace, ale také písňové formy, kterým neschází rafinovanost a originalita, vystihují hudbu Vertiga již 15 let. Od svého vzniku kapela intenzivně působí na české i zahraniční scéně, převážně klubové.

„Nastal správný čas zahrát i jinde než v malém klubu,“ objasňuje volbu místa konání koncertu jeden ze zakládajících členů Vertiga, bubeník Daniel Šoltis.

PODÍVEJTE SE NA VIDEOZÁZNAM KONCERTU:

V premiéře zazní několik skladeb, připravených pro jedinečné obsazení. „Hudba hranice nemá, ty si vytvářejí lidé. Chceme ji právě takhle vnímat, svobodně. Pro nás je důležité sdělení, obsah a lidé, se kterými tu hudbu prožijeme,“ vysvětluje Dorota Barová tvůrčí přístup i spolupráci s řadou různých hudebníků.

Z té se na pódiu objeví zpěvačka Lenka Dusilová, kytarista David Dorůžka, smyčcový Kvintesence Quartet a duo Tara Fuki. Koncert bude obohacen o video projekci, mapující historii kapely.

PODÍVEJTE SE NA KLIP K NOVÉ KOMPOZICI KATE:

Potenciál Vertiga pramení jak ze sdíleného entusiasmu a společného působení, tak tvůrčí otevřenosti. Příslib jeho naplnění nese například spojení hlasů Doroty Barové a Lenky Dusilové v jednom z nejnovějších počinů, videoklipu ke skladbě Kate, který byl zveřejněn před několika týdny v exkluzivní premiéře na našem Facebooku.

Vertigo vzniklo na konci roku 2002 jako dynamický projekt muzikantů s cílem hledat vlastní hudební jazyk. Přináší neotřelou, originální, hudbu, která vzešla z jazzu, ale svým kreativním pojetím, totálními improvizacemi a sofistikovanými kompozicemi zasahuje až do soudobé vážné hudby.

Syntézou osobitých projevů jednotlivých hráčů se zrodil nezaměnitelný zvuk kapely. Vertigo vydalo šest alb, získalo tři hudební ceny, na čtyři další byla kapela nominována. Díky neutuchajícímu entusiasmu a nesporným hudebním kvalitám se uskupení stalo stálicí evropské hudební scény.

NECHTE SE POZVAT NA KONCERT PŘÍMO OD ČLENŮ KAPELY:

Vertigo – 15 let

4. 10. 2017 od 20.00, Divadlo Archa (videopřenos na Facebooku ČRo Jazz)

Hosté: Lenka Dusilová, David Dorůžka, Kvintesence Quartet a Tara Fuki

autor: ČRo Jazz
Spustit audio