Nahé fotky z internetu už nikdo nesmaže. Dospívající to často podceňují, varuje kriminalista

7. prosinec 2023

Zneužívání dětí na internetu je smutným fenoménem moderní doby. Ve virtuálním světě trávíme my i naše děti spoustu času. Navždy tam přitom po nás zůstává digitální stopa. Proč je nebezpečný takzvaný sexting a co to vůbec je? Právě o tom povídáme s Lukášem Rösslerem z oddělení kybernetické kriminality Policie České republiky.

„Pod pojmem sexting si můžeme představit obsah se sexuální tématikou, a to jak v psané podobě, tak i v grafické či audiovizuální. Tento obsah se pak šíří pomocí informačních a telekomunikačních technologií, jako je například mobilní telefon nebo počítač,” vysvětluje Lukáš Rössler.

„Spoustě lidem nedochází, že i když je v České republice sex povolen od 15 let, tvorba choulostivého obsahu, jeho distribuce nebo i uchovávání osob do 18 let je nezákonná. Jedná se tak o dětskou pornografii,” doplňuje.

Začíná to „nevinně“

„V praxi to nejčastěji začíná na bázi dobrovolnosti – ty mi něco pošleš a já ti něco pošlu nazpátek. Později se stává, že ta oběť už například ty fotky posílat nechce, ale setká se právě s vydíráním, že když nepošle další, predátor ten obsah pošle dál – třeba do školy, rodičům apod. Pokud se na to nepřijde včas, mohou tyto situace končit tragicky,” popisuje Lukáš Rössler.

Proto je podle něj nejdůležitější prevence – a to jak ve škole, tak v rodině. „Dobré je, když policie navštěvuje základní a střední školy a provádí zde osvětu. I práce s rodiči je důležitá. Zneužívání se děje a my ho můžeme výrazně omezit tím, že se o tom budeme otevřeně bavit, doporučuje.

Důvěra dítěte v rodiče může zabránit neštěstí

Rodiče by se měli snažit o to, aby měli vztah s dítětem založený na důvěře. Když se pak dítě dostane do těžké životní situace, může se jim bez obav svěřit – celému incidentu se tak dá včas zabránit. „Děti se totiž často nesvěřují právě ze strachu z reakce rodičů,“ dodává Rössler.

Co je to digitální stopa, jak ji omezit, na koho se v těchto situacích obrátit a jak probíhá vyšetřování predátorů? Nejen to se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Zuzana Zejdová , Petra Vališová
Spustit audio