„Narodil jsem se uškrcenej na pupeční šňůře.“ Zemřel Radim Hladík

4. prosinec 2016
Váš příběh

Ve věku 69 let (za 9 dní by oslavil 70) zemřel legendární kytarista skupiny Blue Effect Radim Hladík na následky fibrózy plic, se kterou bojoval několik let. Známý hudebník měl hodně dramatický vstup do života i dětství...

„Narodil jsem se 13. v pátek uškrcenej na pupeční šňůře,“ svěřil se kdysi Radim Hladík v rozhovoru s Alenou Kumstýřovou. „A protože jsem se narodil do doktorský rodiny, všechny věci, který následovaly, celá rodina hrozně prožívala. Protože tomu rozuměli.“

Life after life

Dalším dramatickým okamžikem byla totiž spála asi ve čtyřech letech. „Za mandlí se mi udělal absces a z toho otrava krve. A to jsem byl na druhý straně podruhý v životě.“ Ani to ale nebylo naposled. Ve 4,5 letech spadl z koloběžky na řídítka a natrhl si lymfovod.

„Když se mi před 20 lety dostala do ruky knížka Raymonda Moodyho Život po životě, tak mi vyplavala taková věc: přesně jsem viděl naprosto konkrétně, jak mě sestra nese přes dvůr nemocnice z jednoho traktu do druhýho. Viděl jsem to z vejšky pěti šesti metrů. Viděl jsem i za zeď na Sokolskou třídu, po který jela tramvaj jen s jedním vagonem. A pak si nic nepamatuju.“

Z koncertu rovnou na JIP

Doktor prý tehdy rodičům řekl, že se můžou pouze modlit. „V tý době jsme byli jen dva, který to přežili,“ vysvětluje. „Doufám, že tohle setkání s druhou stranou bylo moje předposlední,“ řekl Hladík se smíchem v roce 2009.

Poslední koncert odehrál letos v září na Střeleckém ostrově. Z něj ho ale rovnou odvezli na jednotku intenzivní péče. V Motole si pobyl týden. V těchto dnech dokončoval produkci nového alba Jaroslava Hutky a chtěl skládat hudbu k dokumentárnímu filmu Vladimíra Michálka.

Unikátní premiéra po 45 letech

Video z loňského vystoupení Blue Effectu s Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma v olomoucké Korunní pevnůstce. Album Nová syntéza vyšlo už v roce 1971, ale koncertní premiéru mělo vlastně až tady, po 45 letech.

Český rozhlas celý koncert natočil, ale publikování videa se neplánovaně zaseklo. Nejdřív kvůli perfekcionistickému přístupu Romana Hladíka, který si hrál několik měsíců s mixem, a pak zase kvůli synchronizaci upraveného audia s obrazem. Až nás všechny v neděli ráno zaskočila smutná zpráva na facebookové profilu skupinu Blue Effect.

autoři: Alena Kumstýřová , rota
Spustit audio