Některá města a obce v Česku trápí nedostatek strážníků. Zatraktivní profesi dřívější odchod do důchodu?

22. březen 2024 09:09

Moderní technologie, kyberbezpečnost nebo spolupráce se státní policií. Nejen o těchto tématech diskutují v těchto dnech strážníci z celého Česka a ze zahraničí na mezinárodní konferenci v Olomouci. Zabývají se taky problémem nedostatku strážníků a způsoby, jak tuto profesi zatraktivnit.

Třeba možností dřívějšího odchodu do penze. Tu zatím strážníci nemají. „Noční, denní, střídání, směnný provoz. Je to velmi náročné. Navíc když k tomu přidáte náplň práce, veřejný pořádek, opilci, bezdomovci, fyzické ataky… Je to jedna z profesí, kde by měl být člověk nějakým způsobem zvýhodněný,“ myslí si ředitel Městské policie v Šumperku Martin Pelnář.

Stejně to vidí třeba taky velitel uničovských strážníků Jiří Hybner. „V rámci městských policií nebo obecní policie nemáme možnost strážníky přeřadit někam do kanceláře. Prostě až do dovršení důchodového věku dotyčný šlape ulici a musí vykonávat všechna oprávnění, tak je má dané zákonem,“ uvádí Hybner.

Ministr Rakušan dřívější odchod do důchodu podporuje

Možnost dřívějšího odchodu strážníků do důchodu chce prosadit ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. „Návrh jsme připravili a budeme tím ministerstvem, které to bude výrazně podporovat,“ řekl Rakušan.

Klíčový je ale hlavně postoj ministerstva práce a sociálních věcí. O změně chce s jeho zástupci jednat předseda Svazu obecních a městských policií Martin Macháček. „My, i když jsme dvakrát byli v návrhu zákona, tak v rámci různých poslaneckých jednání apod. jsme z toho vždycky vypadli. My se teď snažíme, aby ty politici brali v potaz to, že povolání strážníka je opravdu velmi náročné a nedá se dělat do současného věku, kdy je řádný odchod do starobního důchodu,“ popisuje Macháček.

Až do dovršení důchodového věku dotyčný šlape ulici a musí vykonávat všechna oprávnění.
Jiří Hybner, velitel uničovských strážníků

V Česku působí kolem osmi a půl tisíců strážníků, v některých městech je ale nedostatek a volné pozice se nedaří obsadit. Možnost dřívějšího odchodu do důchodu by mohla podle Svazu obecních a městských policií profesi zatraktivnit.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio