New Orleans se připravuje na tradiční karneval. A s ním i stovka swingových tanečnic

K předválečnému americkému muzikálu patřily kromě stepařských sól taky jazzové tanečnice. V New Orleansu tuto starou tradici oživuje skupina žen, které se týden co týden scházejí v tanečním studiu a nacvičují choreografie na tradiční karneval. Navštívila je i reportérka Julie Urbišová.

Uprostřed sálu malého neworleanského hotelu se řadí pět párů, které se chystají soutěžit ve swingovém tanci. Kapelník ještě opakuje pravidla: až přestane hrát, musí se páry prostřídat. Dámy si narychlo narovnávají sukně a za pár minut už lítají sem a tam. Přihlížející výskají nadšením.

České korálky jsou nejlepší, pochvaluje si náčelník kmene Mardi Gras. Vyšívá obrazce z indiánského života

02827023.jpeg

Takzvaní Mardi Gras Indiáni nejsou vůbec Indiáni, ale Afroameričané. Setkávají se vždy v úterý před Popeleční středou v chudinské černošské čtvrti New Orleansu. Někteří jsou potomky původních amerických obyvatel. Většina ale jen vzdává hold indiánským kmenům, které v minulosti pomáhaly uprchlým otrokům.

I tak může vypadat nedělní odpoledne uprostřed karnevalové sezóny. Všichni, kdo jsou tady, přišli podpořit The Chorus Girls – výhradně dámskou amatérskou taneční skupinu, která oživuje to nejlepší ze starých amerických předválečných swingových muzikálů.

Swing je čirá radost

Stojí za ní Laura Manning. „Milujeme všechno vintage – hudbu, zábavu a všechno spojené s New Orleansem. A chtěli jsme do toho nadšení zapojit co nejvíce děvčat,“ vysvětluje. A povedlo se. Na taneční projekt se jí zatím povedlo nalákat přes sto žen různého věku a povolání.

Úžasné na swingovém tanci je ta čirá radost, která kolem vzniká. Je to přátelské a pozitivní prostředí spojené s velkou komunitou lidí po celém světě, kteří se vzájemně navštěvují, učí se od sebe a tančí,“ rozplývá se rozesmátá drobná dáma v černých šatech.

Vintage styl New Orleansu sluší

Laura tančí swing přes dvacet let. Vedla desítky tanečních workshopů po celém světě, a když zakotvila na jihu Spojených států, hned věděla, že tady se její láska ke swingu dostává do jiné dimenze.

Život je nejlepší učebnice jazzu, potvrzuje neworleanská hudební legenda Ellis Marsalis

Ellis Marsalis je jazzovou legendou New Orleansu a zakladatelem slavného hudebního rodu

Nemnoho amerických měst o sobě může říct, že slaví 300. narozeniny. Přesně tolik je letos New Orleansu. Slaví se celý rok – jídlem, výstavami, hudbou. Jinak to ani ve městě jazzu nejde. Více než čtvrtinu historie New Orleansu pamatuje legenda zdejší jazzové scény – Ellis Marsalis.

Tančit swing tady je fantastické. A to vše díky muzikantům. Jejich kvalita je neuvěřitelná, jsou to profesionálové, kteří hrají opravdově, lidsky, na nic si nehrají. Tady vše ‚vintage‘, co se někomu může zdát v dnešní době zastaralé, přirozeně ožívá. A to vše díky hudbě,“ dodává Laura.

Večírek jako z dvacátých let

Kapela má právě pauzu, a tak můžu obdivovat desítky dam v dobovém oblečení. Jedna má na sobě zlaté šaty střihu 20. let, jiná lehký kalhotový kostým s výraznou černou čelenkou, která má připomínat klobouk. Zkrátka večírek pro milovníky staré doby. Chorus girls poznávám podle stejnokrojů – nádherných černých mini šatů s límečky vyšívanými perlovými korálky.

Dvacátá léta určují nejen taneční a hudební podobu vystoupení, ale také celkový styling tanečnic

Kerry M. Je jednou z nich. „Tančím už tři roky. Každý rok nacvičujeme tři různé choreografie na tři různé písně. A vždy máme i nový kostým,“ vysvětluje malá bruneta s jak jinak než rudými rty.

Maraton na podpatcích

Za týden čeká ji a dalších sedm desítek tanečnic první karnevalový průvod, kde skupina předvede vše, co se za rok naučila. „Jsme v přehlídce dlouhé dohromady šest mil! A celou dobu tančíme s doprovodem jazzové kapely. Těšíme se!“ ujišťuje.

Ujít deset kilometrů v tanečních botkách a s neustálým úsměvem na rtech, to je už skoro sportovní výkon. Atmosféra karnevalových průvodů je ale tak nabíjející, že tady se na kilometry nehledí.

autoři: Julie Urbišová , and
Spustit audio

Související