Gangsta rap, soudobá klasika i jazzové ikony. Leitmotivem Strun podzimu je opět pestrost a kvalita

20. říjen 2017

Pátečním koncertem irské kapely The Gloaming začíná tradiční multižánrová pražská koncertní série Struny podzimu. 21. ročník přichází po jednoleté pauze, během níž došlo k zásadním změnám organizačního týmu.

Dřívějšího ředitele festivalu Marka Vrabce, který akci vytvořil její nezaměnitelnou tvář, prakticky nahradila trojice podobně zkušených osobností: kytarista a zároveň prezident JazzFestuBrno Vilém Spilka, skladatel filmové hudby a majitel vydavatelství Animal Music Petr Ostrouchov a nakonec Guy Borg, dřívější manažer uměleckého plánování „Strun“.

Jak se spolu snášejí různé žánry? Jde spíš o osvětu nebo o promyšlenou obchodní strategii? Kdo a s jakým zadáním připravoval nový vizuální styl? Na tyto otázky odpovídal v ArtCafé právě Vilém Spilka.

„Snažíme se, aby pojítkem pro naše koncerty byla kvalita. Takže ten, kdo má rád dobré věci, může jít na cokoliv a neměl by být pohoršen, že slyší něco, co nemá úroveň,“ podotýká k pestrému složení programu.

Hlavními hvězdy letošního ročníku jsou Lambchop, Ralph Towner, Julia Wolfe a Herbie Hancock. Podívejte se na celý program.

„Struny podzimu jsou festival progresivní, ale přitom mají pořád punc události, která není klubová,“ dodává hudební publicista Pavel Turek.

Pořad moderují Jaroslava Haladová a Ondřej Bambas. Poslechněte si také kompletní záznam rozhovoru včetně hudebních ukázek.

Spustit audio