Jazzové Vánoce: Co potěší jazzového fanouška pod stromečkem?

11. prosinec 2018

Čím obdarovat milovníka jazzu? Co člověk, to jiný vkus, ale luxusní box nahrávek oblíbeného interpreta, DVD nebo vstupenka na festival nezklamou. Možná vám při výběru vhodného dárku pomůže některý z našich tipů.

Jazz on a Summer’s Day – 60th Anniversary Special Edition

Tomu se říká čtyři v jednom. Na legendárním ročníku Newport Jazz Festival 1958 se sešla jazzová smetánka své doby, včetně Thelonia Monka, Gerryho Mulligana s Artem Farmerem, Louise Armstronga, Mahalie Jacksonové, Dinah Washingtonové či Raye Charlese. Režisér Aram Avakian a fotograf i kameraman Bert Stern byli na místě, aby vytvořili jeden z nejklasičtějších hudebních dokumentů všech dob.

Jistě, film Jazz on a Summer’s Day, promítaný prvně v roce 1960, se dočkal už několika vydání na DVD i blu-ray. Jenže k 60. výročí konání akce to chtělo něco mimořádného. Exkluzivní komplet obsahuje jak DVD s původním hudebním filmem, dalším novým dokumentem a bonusy, tak i sestřih nově mimořádně pečlivě remasterovaných koncertních záznamů na CD, dvou desetipalcových vinylových albech… a navíc čtyřicetistránkovou knihu s rozšířeným sleeve-note, dokumentací ke každé jednotlivé skladbě a samozřejmě s dobovými fotografiemi Berta Sterna.

Miles Davis & John Coltrane – The Final Tour: The Bootleg Series, Vol. 6

Také letos se dočkala dalšího pokračování luxusní řada koncertních záznamů mapujících kariéru „Prince temnot“. Na čtyřech discích najdeme důkaz, jak to hrálo Davisovi a Coltraneovi na evropských koncertech posledního společného turné v roce 1960. Naditý booklet s podrobnými informacemi je v této ediční řadě již samozřejmostí.

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Cheek to Cheek

Firma Verve letos shrnula na ploše 4 CD kompletní společné nahrávky dvou ikon. Tři legendární alba Ella and Louis, Ella and Louis Again a Porgy and Bess jsou samozřejmě notoricky známá a často reedovaná. Pěkně v kostce ovšem tentokrát máme také obsah osmi singlů, vydaných původně gramofirmou Decca, koncertní záznam z Jazz at the Hollywood Bowl plus řadu dříve nepublikovaných studiových outtakes, nabízejících pohled do kuchyně velikánů.

Vstupenky na JazzFestBrno

Agilní festival JazzFestBrno odtajnil soupisku festivalových koncertů, které v moravské metropoli proběhnou v období od 13. března do 30. dubna. Je na vás, zda vyberete lístek na koncert některé z hvězd, namátkou Branforda Marsalise, Johna McLaughlina nebo Dianne Reevesové, nebo rovnou kompletní sadu. Dobrý vkus pořadatelů zaručuje spokojenost.

Nástěnný kalendář Jazz History 2019

Že si váš jazzofil raději vybírá desky a koncerty sám? A co takhle nástěnný kalendář s kvalitními fotografiemi velikánů jazzové historie? Ke zhodnocení dárku můžete přidat i nabídku pozdějšího zarámování oblíbeného snímku. Nebo raději něco abstraktního? Atraktivně působí kalendář Jazz Designs s tematickými jazzovými grafikami.

Dave Brubeck – Time In na žlutém 180gramovém vinylu

Miluje váš jazzofil poslech z vinylových desek? Potom už zase žije ve šťastné době, protože s kvalitními reedicemi na vinylech se roztrhl pytel. Toto je jen namátkový tip z letošní produkce.

Spustit audio

Související