Aid Kid

Aid Kid je český hudebník, producent a multimediální umělec.

V druhé části koncertního programu 100 let jazzu/100 let rozhlasu má na starost live remix bigbandové části programu.

Ondřej Mikula si přezdívku Aid Kid zvolil podle slavného alba Kid A britské skupiny Radiohead. Jako zpěvák, kytarista nebo hráč na basu prošel skupinami Daydream Nation a Divided, působil v elektronickém duu Dignity Dope, ale poté se vydal na vlastní hudební dráhu.

Na pražské elektronické hudební scéně se etabloval už po vydání svých dvou prvních singlů Sleep Start a Broken Arp. V dubnu 2015 vydal své první album Aid Kid, za které obdržel cenu Vinyla v kategorii Objev roku. V tomtéž roce vyhrál v posluchačském hlasování hudebně-exportní soutěže Českého rozhlasu Czeching 2015. Druhé album Cinematographer’s Journal vzniklo jako soundtrack k dokumentárnímu filmu Jakuba Felcmana Jaroslav Kučera – Deník. V roce 2021 mu vyšlo už třetí autorské album Collection.

Aid Kid vystupuje živě s vlastní hudbou, skládá scénickou hudbu a znělky. Věnuje se také umění a designu se zaměřením na interaktivní instalace, multichannel sound art a videomapping. Svou hudbou obohacuje galerie výtvarného umění a obecně se hodně zaměřuje na vztah prostoru a zvuku.

Hraje na kytaru v kapele Děti mezi reprákama, byl důležitým členem uskupení Zvíře jménem podzim pod vedením Jakuba Königa. S ním spolupracuje také v jeho domovském projektu Kittchen. Remixoval skladby interpretů jako Katarzia, Houpací koně nebo Tolstoys. Výrazný podíl měl jako jeden z producentů na výsledném zvuku a celkové podobě úspěšného alba Řeka zpěvačky Lenky Dusilové. A podílel se také na novém albu rockové skupiny Dunaj Za vodou.

Počátkem roku 2023 získal Českého lva za hudbu k filmu Arvéd (spolu s Jonathanem Pjoni Pastirčákem). Podílí se na připravovaném albu Tomáše Sýkory.

Sledujte nás