Norský lyrik Nils Petter Molvaer znovu v Praze, tentokrát v klubu

16. červen 2022

Norský trumpetista Nils Petter Molvær se po čase představí v České republice. Do pražského Jazz Docku přiveze 22. června svou pětičlennou kapelu, ve které působí mimo jiné kytarista kapely Tonbruket, Johan Lindstrøm.

Norský trumpetista, skladatel a producent Nils Petter Molvær, známý také jako NPM, míchá ve své hudbě více stylů – jazz, ambient, house music, elekroniku a break beats, stejně jako prvky z hip hop, rocku a popu – a přetváří je do jedinečné a dramatické zvukové koláže, která ukazuje možné směry vývoje jazzu ve 21. století. Jeho manipulace s různými žánry je často v rozporu se zaběhlými konvencemi, ale možná právě proto vytváří velmi zajímavá a nečekaná spojení akustické a elektronické hudby.

Díky lehkosti v prolínání žánrů se brzy stal velice vyhledávaným hudebníkem v Oslu, čímž se nakonec octl v roli sidemana a jeho život se tak stal velmi pestrým. Během svého působení v uznávaném jazzovém kombu Masqualero byl Molvaer přizván Manfredem Eicherem do prestižní stáje ECM. Vedle tří alb skupiny Masqualero zde nahrál řadu dalších desek, stejně jako u jiných labelů s umělci jako např. Robyn Schulkowsky, Marilyn Mazur, Jon Balke nebo Sidsel Endresen.

V Praze Molvaer vystoupil naposledy loni, ovšem čistě sólově. Tentokrát vystoupí s plnohodnotnou kapelou, s níž představí patrně repertoár svého posledního alba Stitches.

Nils Petter Molvær – trubka

Johan Lindstrøm - kytara

Jo Berger Myhre – basa

Erland Dahlen – bicí

Sven Persson – zvuk

autor: Petr Vidomus
Spustit audio