Nová tvář Milese Davise: vyjdou další záznamy z roku 1970

24. leden 2014

Vydavatelství Columbia pokračuje ve vydávání „oficiálně neoficiálních“ záznamů Milese Davise. V březnu vyjde komplet nesestříhaných nahrávek z newyorského rockového klubu Fillmore East z června roku 1970.

„Pokud někdy bylo rockové publikum ochotno naslouchat modernímu jazzu, jaký dělal Miles Davis, pak to bylo právě ve Fillmore,“ říká v bookletu nově vydaných záznamů kytarista Carlos Santana.

Nedlouho po vydání legendárního jazzrockového mezníku Bitches Brew nasával Miles Davis ustavičně nové inspirace a snažil se oslovit nové, rockověji naladěné publikum – které mu později naslouchalo i na „britském Woodstocku“ na ostrově Isle of Wight. Davis sám tehdy poslouchal Jamese Browna, Hendrixe i Sly & the Family Stone.

A s touto inspirační výbavou vyrazil také do newyorského klubu Fillmore East, kde odehrál před mladým rockovým publikem čtyři večery na konci června 1970. V interview z té doby, pro magazín Zygote, se Davis svěřil, že z „hudby tehdy zaznamenané byl tak nadšen, že chtěl každičkou část, každou notu zveřejnit a vydat také na desce.“

Až doposud se tak nestalo. Už v říjnu 1970 sice vyšlo z červnových koncertů ve Fillmore dvoualbum Miles Davis At Fillmore (později na CD), jednalo se však o silně sestříhanou verzi, přizpůsobenou možnostem stopáže tehdejších médií (tedy LP).

Poslechněte si dosud nepublikovanou verzi skladby Spanish Key

 

Komplet 4 CD, který vyjde 25. března, zmiňované Davisovo přání plní. Box s názvem Miles At The Filmore je pokračováním oceňované řady doposud vydaných koncertních záznamů v rámci tzv. Bootleg Series. Doposud v ní vyšly Davisovy koncerty z let 1967 a 1969.

Vydané nahrávky obsahují více než 100 minut dosud nevydané hudby, jak z Filmore East, tak částečně ze sanfranciské Fillmore West (bonusové tracky z dubnových koncertů 1970). Personálně jde o mezistupeň mezi Davisovým tzv. ztraceným kvintetem roku 1969 (zakotveným ještě ve starší tvorbě) a funkovější kapelou s basistou Michaelem Hendersonem, kterého Davis najal na podzim 1970.

Je tu tedy Chick Corea (el. piano), Dave Holland (basa), Jack DeJohnette (bicí) a Airto Moreira (perkuse) a také noví členové bandu Keith Jarrett (také el. piano) a Steve Grossmann (tenor, sopránka). Po zvukové a rytmické stránce se červnový záznam blíží razanci Davisova pozdějšího známého koncertu na festivalu Isle of Wight (srpen 1970), kde ovšem hrál již odlišně znějící saxofonista Gary Bartz.

03048186.jpeg

Playlist ocení zejména fanoušci rané jazzrockové tvorby Milese Davise – jsou zde zachyceny nekončící jamy na témata skladeb z alb Bitches Brew, In a Silent Way i Tribute to Jack Johnson. Na druhé straně se však Davis na záznamu vrací i ke starším titulům, jako je evergreen I Fall In Love Too Easily nebo Footprints.

Celý čtyřdiskový komplet bude doplněn o rozsáhlý, téměř čtyřicetistránkový booklet, shrnující okolnosti pořádání koncertů ve Fillmore i vzpomínky přímých účastníků.

Miles At The Filmore - Miles Davis 1970: The Bootleg Series Vol. 3

CD 1 (Fillmore East, June 17, 1970): 1. Introduction by Bill Graham 2. Directions 3. The Mask 4. It's About That Time 5. Bitches Brew 6. The Theme , Bonusy (Fillmore West, April 11, 1970): 7. Paraphernalia 8. Footprints.

CD 2 (Fillmore East, June 18, 1970): 1. Directions 2. The Mask 3. It's About That Time 4. Bitches Brew 5. The Theme 6. Spanish Key 7. The Theme.

02236666.jpeg

CD 3 (Fillmore East, June 19, 1970): 1. Directions 2. The Mask 3. It's About That Time 4. I Fall In Love Too Easily 5. Sanctuary 6. Bitches Brew 7. The Theme , Bonusy (Fillmore West, April 11, 1970):8. Miles Runs The Voodoo Down.

CD 4 (Fillmore East, June 20, 1970): 1. Directions 2. The Mask 3. It's About That Time 4. I Fall In Love Too Easily 5. Sanctuary 6. Bitches Brew 7. Willie Nelson 8. The Theme.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio