O to, aby turistické trasy ukazovaly dobře cestu, se v Krkonoších už 6 let starají i Míla s Květou

12. červen 2023 09:23

Je to nikdy nekončící práce. Čtyři desítky dobrovolníků z trutnovského Klubu českých turistů se každý rok vydávají do Krkonoš, aby daly do pořádku značky na turistických trasách. Do terénu letos vyrazily i Míla s Květou. Značky opravují v našich nejvyšších horách už šest let. Přivedla je k tomu výzva, kterou před lety odvysílal Český rozhlas.

Štětec a dvě barvy, to je základní výbava, se kterou Květa Koubová vyrazila o víkendu do Krkonoš. „Značíme a opravujeme značení turistických tras. Aby nám turisté nikde nezabloudili a šli vždy správným směrem.“

Čtěte také

Květa patří ke čtyřicítce značkařů z Klubu českých turistů, kteří obnovují značení turistických tras na Trutnovsku. Po žluté se vypravila od Hromovky u Špindlerova Mlýna s cílem u obecního úřadu ve Strážném. „Je to sedm kilometrů. Když neznačíte, tak se to dá ujít celkem rychle. Ale pokud značíte a všude se zastavujete, tak to trvá poměrně dost dlouho.

Na práci není sama. Do terénu vyrazila s kamarádkou Miloslavou Glosovou. „V Českém rozhlase jsem slyšela výzvu, že je značkařů málo a také stárnou. Takže jsem se přihlásila zhruba před šesti lety.

Dobrovolníci opraví každoročně značení asi na třetině tras. Celkem Trutnovští spravují tisíc kilometrů pěších a tři stovky cyklistických tras. Opravují ve dvojicích, a to jenom kvůli správnosti, ale také bezpečnosti.

Co je ještě čeká, říká paní Květa. „Dostaly jsme čtyři trasy. Jednu už máme hotovou, tu jsme dělaly teď v úterý. Dnes je nádherné počasí, ale tak to pokaždé samozřejmě není, když vyjde to volno, abychom se sešly. Ale ve velkém dešti nechodíme.

Čtěte také

„I když, už jsme také značily po kolena ve sněhu. To si pamatuji, že jsme vyrazily hodně brzy na jaře, přiznává paní Míla.

Práci dobrovolníků pravidelně kontrolují instruktoři značení. Jedním z nic je i Václav Čech. Zpětnou vazbu dostává Klub českých turistů ovšem i jinak. „Potom máme také web KČT, na který mohou turisté napsat, že se jim něco ve značení nelíbí, nebo že zabloudili a někde chybí značky. A my se to snažíme potom co nejdříve opravit.

Opravit značení na naplánovaných trasách v Krkonoších by chtěli trutnovští značkaři zvládnout do poloviny letošního července.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související