O sportu a umění v Autogramiádě na Vltavě

5. březen 2016

„Sport se ve výtvarném umění objevuje od pradávna a překvapivě často, i když s různě dlouhými odmlkami. Můžeme dokonce hovořit o jakýchsi spojitých nádobách, protože o tom, jak kdysi sportování vypadalo, si můžeme namnoze udělat představu právě jenom díky uměleckému ztvárnění.“ (Petr Volf: Sport je umění )

Poslouchejte ve Víkendové příloze na Vltavě, v sobotu 5. března 2016 v 10.00.


Novináře a spisovatele Petra Volfa česká veřejnost zná především ze stovek kritik, recenzí, úvah a rozhovorů o výtvarném umění, architektuře a designu, které publikuje v novinách, časopisech i knižně. Z těchto prací připomenu alespoň nedávný Volfův knižní portrét Karla Malicha: Přišedší odjinud. Petr Volf se věnuje i beletrii, vydal tři knížky povídek.

Součástí březnového vydání Autogramiády na Vltavě bude posluchačská soutěž.

V dalším vydání Autogramiády na Vltavě představíme poslední knihu Petra Volfa nazvanou „Sport je umění“ v rozhovoru s jejím autorem. Knihu na sklonku minulého roku vydalo nakladatelství Kant. Téma sport a umění pro Volfa nepředstavuje žádné novum. V publikaci „Sportovní epopej“ komentoval cyklus olympijských obrazů Michaela Rittsteina prezentovaných na londýnské olympiádě.

03582270.jpeg

V anotaci knihy „Sport a umění“ nám autor a nakladatel sdělují, že jde o první publikaci zabývající se sportem v českém výtvarném umění dvacátého a jednadvacátého století. Sportovní tematice se věnovala velmi početná skupina českých výtvarných umělců. V pořadu budeme mluvit například o Miloši Jiránkovi, Kamilu Lhotákovi, Theodoru Pištěkovi, Jiřím Načeradském, Pavlu Brázdovi a hlavně o vzájemných inspiracích, paralelách i nečekaných souvislostech sportu a umění.

Už v názvu úvodu své knihy „Emotivněji, přesvědčivěji, lépe“ Volf naznačuje východisko svých uvažování o sportu a umění. Kniha sama o sobě: Volfova pětisetstránková kompozice výtvarného umění a autorského textu umocněná grafickou úpravou Karla Kerlického je artefaktem svého druhu.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.