Obec Vítkovice v Krkonoších se snaží udržet místní základní a mateřskou školu ze všech svých sil

7. květen 2024 21:14

Patnáct, to je celkový počet žáků, kteří chodí do základní školy ve Vítkovicích v Krkonoších. Ve školce je jich přihlášeno sedm. Dětí ubývá. Vedení obou zařízení i obce se snaží nalákat zájemce, ale zatím ne příliš úspěšně. Jde o dva velké objekty, finanční náklady jsou vysoké. Školní jídelna vaří téměř pro celou vesnici, aby se práce kuchařek vyplatila. 

Dětí bývalo víc, jenže lidé opustili vesnici a horské prostředí a odstěhovali se, nových je minimum. Na výlety a exkurze nezbývá mnoho peněz, ale samy děti prý raději chodí na túry nebo lezou po skalách. Teď dokonce začaly společně trénovat na kolečkových lyžích.

Čtěte také

Ředitel Základní školy ve Vítkovicích Radim Berka právě začíná hodinu českého jazyka. Dětí je tu málo, můžeme říci, že škola je opravdu rodinná a všichni se dobře znají. „V tom je právě to kouzlo. Že vyučování probíhá na takové lidské úrovni. My se snažíme děti hodně vzdělávat individuálně, dávat jim prostor a čas. Myslím si, že to je právě benefit těchto malých škol.“

Nemnoho dětí chodí i do zdejší mateřské školy. Dnes jich tu je 5. „Přihlášeno je 7 dětí. Jsou to všechno místní. Je to také tím, že tady jsme takříkajíc na konci světa, jsme taková konečná vesnice. Lidé sem jezdí z celých Čech za krásami přírody, ale už to tady není moc zabydlené, říká učitelka Dana Pištorová.

Obec Vítkovice v Krkonoších se snaží udržet místní základní a mateřskou školu ze všech svých sil

Ta do školky nastoupila před 15 lety, kdy počet dětí byl trochu někde jinde. „Tenkrát tady bylo 22 dětí. Pak jich postupně ubývalo, bylo jich 18, potom 16 a teď jich tu máme 7. A občas se stane, že nepřijde vůbec nikdo.

Čtěte také

Vedení obce se základní mateřskou školu snaží pochopitelně udržet jak to jen jde. „Snažíme se. Protože, jak se říká, když se zavře škola, tak končí obec. Prostě co to půjde, tak se budeme snažit školu i školku udržet, říká nezávislý místostarosta Vítkovic v Krkonoších Milan Richter.

„Dáváme jim výhody co se týče lyžování a sportovních záležitostí. Kulturní dům i hřiště, zkrátka aby děti měly možnosti a lidi to k nám nalákalo. A hlavně děti, říká Milan Richter.

Vedení obce věří, že se do Vítkovic uprostřed krásné přírody přistěhují nové rodiny, aby počty dětí ve škole i ve školce stouply.

Spustit audio

Související